Četvrtak, 28. ožujka 2024.

HNS nema ništa protiv prodaje državnog udjela u Podravki, no smatra da kupcu treba postaviti uvjete

Predsjednik HNS-a – liberalnih demokrata Ivan Vrdoljak obišao je stranačke kolege u našoj Koprivničko-križevačkoj županiji.

Nakon što se iznimno pohvalno izrazio o djelovanju stranke na ovom terenu, ekskluzivno je za Dravu.info rekao što misli o prodaji državnog udjela u koprivničkoj Podravki:

– Načelno nismo protiv prodaje dionica Podravke kojih je danas država vlasnik, ali ne pod bilo kakvim uvjetima. Treba pažljivo vidljeti o kojoj je cijeni riječ i kakvim uvjetima. Uvjeti na kojima se mora inzistirati jesu da se zadrži proizvodnja i sjedište tvrtke u Hrvatskoj, da država ima pravo prvokupa u nekoj budućoj potencijalnoj tranziciji, i naravno investicije i razvoj Podravke, a ne njeno uništavanje kako nam se ne bi ponovili scenariji prijašnjih HDZ-ovih vlada u sličnim prodajama javnih dobara kao što je to INA.

Vrdoljaka u Koprivnici pamtimo kao ministra gospodarstva u čije je vrijeme država odlučila sudjelovati u dokapitalizaciji Podravke. Tada je rekao da je to poslovna odluka jer država ulaže sada kad je to povoljno kako bi, kad se stvore uvjeti, prodala svoj udio i pri tom zaradila. No tadašnji premijer Milanović opovrgao je Vrdoljaka izjavom da država neće prodavati svoj udio u Podravki. Što će učiniti ova vlada, tek ćemo vidjeti.

Inače, Vrdoljak je u našoj županiji boravio u sklopu obilaska terena nakon izbora za stranačkog predsjednika. Tom smo prigodom doznali da se HNS – liberalni demokrati pripremaju za predstojeće lokalne izbore. S tri podružnice u gradovima i 20 u općinama stranka djeluje na 92 posto područja Koprivničko-križevačke županije. Ima predstavnike i u izvršnoj vlasti, a predsjednica županijske stranačke organizacije, koprivnička dogradonačelnica Melita Samoborec vjeruje da rezultati mogu biti još i bolji:

– U narednom periodu naš čekaju dogovori i pregovori za lokalne izbore koji su nam pred vratima. Naš je cilj postići što bolje rezultate, dobiti što više mjesta u izvršnoj i predstavničkoj vlasti i naravno dat ćemo sve od sebe da to realiziramo – kaže Samoborec.

I premda kaže da je HNS kao stranka centra jednako udaljen i od lijevih i od desnih, njena osobna sklonost je neupitna:

– Moram biti iskrena. Ja sam osobno sklonija, malo više naginjem lijevom centru. Vjerojatno i zato jer sam u ove četiri godine kao zamjenica gradonačelnice jako dobro i više surađivala s njima.

Gospođo Samoborec, a gdje vidite sebe nakon lokalnih izbora?

– U ovom trenutku je prerano o tome govoriti.

Samoborec je zaključila da je na temelju dosadašnjih rezulatata vidljivo da su građani prepoznali kvalitetu HNS-ovih kadrova.

zatvori