Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO Merkur je prešao preko Sunca i očarao sve koji su ga vidjeli

Tranzit Merkura preko Sunca jučer su sa Zrinskog trga, zahvaljujući Astronomskom društvu Koprivnica, promatrali i brojni zainteresirani građani.

Osim što su ustupili svoje teleskope, astronomi su Koprivničance educirali o onome što se događalo na nebu.

– Imali smo rijetku priliku vidjeti planet Merkur koji prolazi ispred Sunca, gledano sa Zemlje. Znači, planet Merkur se našao između Sunca i Zemlje. To u astronomskim mjerilima nije toliko rijetka pojava jer se dogodi svakih par godina. No, to je u rijetko u ljudskim mjerilima pa je to bila zgodna prilika da dođemo na Zrinski trg i omogućimo svima da pogledaju tu pojavu – pojasnio je predsjednik Astronomskog društva, Marko Posavec.

Donja točkica je Merkur, gornja je Sunčeva pjega. Snimio Marko Posavec.
Donja točkica je Merkur, gornja je Sunčeva pjega. Snimio Marko Posavec.

Naše astronome, prema riječima njihovog predsjednika, posebno veseli da takve stvari sugrađani prate s posebnim zanimanjem. – Djeci to naravno najviše fora, ali i ostalima. To se stalno događa, ljudima je to nešto što je izvan njihovog uobičajenog iskustva i izvan njihove svakodnevice pa im je zanimljivo. Wow, prvi puta vidimo kako izgleda Sunce, da ima pjege ili planet Merkur. To je ona mala sitna točkica, a to je zapravo cijeli drugi svijet, cijeli planet – rekao je.

Koprivnički su astronomi nakon promatranja prelaska Merkura preko Sunca u Kulturno-kreativnom centru Pixel održali zanimljivo predavanje o fantomskim planetima za koje se nekad smatralo da postoje između Merkura i Sunca. Nakon ovog, kako kaže predsjednik koprivničkog Astronomskog društva, najznačajnijeg astronomskog događaja ove godine, sljedeće ćemo promatrati meteorski pljusak Perzeida u kolovozu.

zatvori