Srijeda, 27. ožujka 2024.

Osnovna škola Đuro Ester proslavila Dan škole

Koprivnička Osnovna škola Đuro Ester jučer je proslavila svoj dan.

Protekla godina bila je po rezultatima i provedenim projektima više nego uspješna, ocijenila je ravnateljica Sanja Prelogović istaknuvši da su se uspjesima istakli i učenici i nastavnici:

Iza nas je godina u kojima smo proveli mnoge projekte ali i zabilježili napredovanja učitelja u zvanju. Troje ih ima zvanje učitelja savjetnika. To su Jasna Relja, Dubravka Vajdić Kolarić i Miroslav Kanisek. Mentori su Ana Marija Bobovčan i Tiana Martić. Ove godine je su za zvanje mentora od strane Agencije za odgoj i obrazovanje predloženi Jasminka Fanuko-Polančec, Đurđica Lucek i Saša Špoljarić. Tako će u “Đuri Esteru” biti 8 mentora i savjetnika što govori o kvaliteti rada naših učitelja.

Prošlu su godinu obilježili projekti od kojih treba istaći one koje provode s Regionalnom zakladom za lokalni razvoj ZAMAH s kojom provodi projekt o doprinosu lokalnoj zajednici potom s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva. Tu je i projekt Let’s move u kojemu sudjeluju sve gradske škole i partneri iz Španjolske, Francuske i Poljske; tu je i projekt Oboji svijet bojama tolerancije u partnerstvu s Forumom za slobodu odgoja; Grad na drugi pogled u partnerstvu s Muzejom grada Koprivnice i Udrugom PUNKT, te nastavak suradnje s francuskom gradom Grenobleom o održivom razvoju.

Prošli su i na CARNETovom projektu Vrednovanje generičkih kompetencija. Drugu godinu za redom u “Đuri” eksperimentalno provode građanski odgoj u osmom razredu, a izabrani su i među 705 škola za provođenje projekta e- škole. U suradnji s Vodnom agencijom i UZOR-om provode projekt “Vodu štedim da vrt uredim”. S obzirom na skučenost prostora, nisu mogli posaditi klasičan vrt, kaže ravnateljica Prelogović:

Školski vrt je posađen u viseće vrtove. Novac koji smo dobili za sadnju vrta iskoristili smo za sadnju vrta u predvorju razredne i predmetne nastave. Vrt održavaju članovi Eko grupe i Učeničke zadruge.

U školi “Đuro Ester” svake godine nagrađuju najbolje učenike završne generacije osmaša. To su učenici koji su tijekom cijelog osnovnoškolskog obrazovanja prolazili s odličnim uspjehom i pri tom imali uzorno vladanje. To su: Sabina Pintarić, Jelena Triplat, Marko Katinčić, Toni Krupsi, Lea Dnače, Erza Stajku, Lara Podhraški, Tea Kotur, Toma Premec, Maja Babić, Domagoj Rupe, Lorena Cahunek, Hana Knežević, Ena Maria Maruševec, Lukrecija Slobođanac i Filip Verčević.

Ravnateljica Prelogović kaže da im je uz obrazovanje i dalje prioritet nastaviti njegovati suradnju svih zaposlenika škole i roditelja jer im je cilj ne samo obrazovanje već i odgoj učenika:

Prije svega možemo očekivati motivaciju naših učenika da i dalje budu tako dobri kao što su i do sada bili. Posebno želim skrenuti pažnju na dobru suradnju s roditeljima ali i međusobnu povezanost svih djelatnika škole u odgoju i obrazovanju naše djece. Mislim da veliko težište moramo staviti na odgoj učenika. U današnjem društvu je upravo zajedništvo važna. Predivno je čitati postignuća i naglašavati projekte. Ali našom zajedničkom suradnjom učitelja i roditelja, što je i moto naše škole koji nas obvezuje, želimo si osvještavati da mi djelatnici škole u suradnji s roditeljima odgajamo učenike koji ne moraju biti odlični učenici ali mogu i moraju postati odlični ljudi. Na tom tragu jednostavno moramo ostati u školi svi jedinstveni. Odgoj djece mora nam biti na prvom mjestu, a svi ostali uspjesi doći će sami po sebi.

zatvori