Utorak, 26. ožujka 2024.

FOTO Nicolò Sertorio svojim je fotografijama uspostavio most između SAD-a i Hrvatske

Izložba fotografija Nicolà Sertoria iz Sjedinjenih Američkih Država bila je središnji događaj sinoćnjeg obilježavanja Međunarodnog dana muzeja. Glavni medijski pokrovitelji njegovog gostovanja u Koprivnici su Radio Drava i informativni portal Drava.info.

Koprivničkoj je javnosti predstavljeno četrdesetak fotografija velikog formata pod zajedničkim nazivom “On the Road” – “Na cesti”, iz najnovija dva Sertoriova ciklusa: “Odmorišta američkog jugozapada” (Rest Areas of the US Southwest) i “Jednom smo bili ovdje” (Once We Were Here) uz najnoviju seriju fotografija predstavljenih u obliku video produkcije, snimljenih u ožujku ove godine koja dijelom prati put poznatog romana Jacka Kerouaca “Na cesti”, između San Francisca i Denvera.

Sam Nicolò Sertorio kaže da je naš grad na njega ostavio izuzetno dobar dojam: – Tek sam stigao pa je možda prerano reći, ali prva reakcija bila mi je dojam građanskog ponosa. Nema grafita ni smeća, sve izgleda… predivno. Osjeća se građanski ponos, a imate i prilično zanimljivu arhitekturu.

Izložbu je izdašno financijski pomoglo Američko veleposlanstvo u Zagrebu čiji je savjetnik za tisak i kulturu Christian Wright naglasio kako se ovdje radi o dvosmjernoj kulturnoj razmjeni: – Fotografije snimljene u Hrvatskoj putovat će u Sjedinjene Države. Zbilja uživamo u ovakvom dijeljenju i razmjeni, ne samo umjetnosti već i znanja i obrazovanja. Sretni smo što radimo s ovdašnjim Muzejom i Gradskom upravom kako bismo podržali upravo ovakvu vrstu kulturne razmjene.

Nicolò Sertorio je nagovijestio i kako bi ta razmjena mogla izgledati: – Ovo je okidač velike potencijalne suradnje: počinjemo od mojih radova koje ću snimiti ovdje i ponijeti ih sa sobom u Sjedinjene Države, a na svojim radionicama otvorit ću put američkim zaljubljenicima u fotografiju da upoznaju ovdašnju kulturu.

Zamjenik gradonačelnice Mišel Jakšić istaknuo je kako je ovo uistinu velik događaj za Koprivnicu: – Mogu samo reći da nam je izuzetna čast da ova jedna lijepa priča razmjene iskustava, znanja i umjetnosti kreće ove godine u našoj Koprivnici. Hvala našoj ekipi iz Muzeja, naravno Draženki koja je bila glavni operativac u ovom hvalevrijednom projektu, hvala Nicolu što je krenuo u sve ovo u našoj zemlji iz naše Koprivnice i veliko hvala Američkom veleposlanstvu na velikoj prilici koju su nam pružili. Nadam se da će toga biti još.

Nakon otvorenja izložbe, Sertorio je na after partyju u Kulturno-kreativnom centru Pixel predstavio svoje radove snimljene na kultnom festivalu Burning Man u američkoj saveznoj državi Nevadi.

Sertoriove izložbe i rad u Hrvatskoj kustoski su projekt više kustosice Draženke Jalšić Ernečić. – Izuzetno mi je drago da nakon gotovo dvije godine suradnje, pisanja eseja, pregleda i prikaza iz perspektive povjesničara umjetnosti o predivnim fotografijama Nicolà Sertoria smo uspjeli ukinuti stvarne granice i zapravo premostiti neke prostore – kazala je pritom. – Našoj smo sredini predstavili sjajnu fotografiju jednog umjetnika koji dolazi iz sredine gdje je ta umjetnička scena vrlo značajna. Pokušat ćemo uspostaviti vezu s fotografima i umjetnicima s ovih prostora kako bismo razmijenili ideje, iskustva i priče. Priča o kulturnim krajolicima uz Međunarodni dan muzeja u principu je priča o ukidanju granica.

Izložba se može razgledati u Galeriji Koprivnica do 12. lipnja.

Sertoriovo gostovanje u Koprivnici nastavlja se današnjim predavanjem studentima na Sveučilištu Sjever o “Fotografiji u svijetu društvenih medija” od 16 sati, a u subotu navečer će u suradnji s Turističkom zajednicom grada Koprivnice održati radionicu noćne fotografije na gradskim bedemima s koprivničkim mušketirima i haramijama, od 21 sat.

Nakon toga kreće na put po Hrvatskoj tijekom kojega će snimati dvorce, a projekt se nastavlja izložbom u Splitu u srpnju i u Virovitici u rujnu.

zatvori