Petak, 19. travnja 2024.
Home Tu oko nas Nemčići-planinari u jednom danu osvojili tri vrha Gorskog kotara

Nemčići-planinari u jednom danu osvojili tri vrha Gorskog kotara

0
Nemčići-planinari u jednom danu osvojili tri vrha Gorskog kotara
Izvor: OŠ Antun Nemčić Gostovinski.
Mladi planinari iz Osnovne škole ‘Antun Nemčić Gostovinski’, čija je planinarska skupina ujedno i planinarska sekcija Hrvatskog planinarskog društva ‘Bilo’, prošle su se subote popeli na čak tri vrha Gorskog kotara: Snježnik (1.506 m), Međuvrh (1.460 m) i Guslicu (1.490 m).

Spomenuti su vrhovi dio skupine Snježnika i nalaze se u sjeveroistočnom dijelu Nacionalnog parka Risnjak, odnosno u primorskom dijelu Gorskog kotara.

Svoj su pohod započeli na poznatom skijalištu Platak nedaleko od Rijeke, na 1.100 metara nadmorske visine. Nakon sat i pol hoda osvojili su prvi vrh – Snježnik – s kojega puca prekrasan pogled na cijeli Kvarnerski zaljev, Rijeku, jadranske otoke i okolne vrhove. Snježnik se inače smatra jednim od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj.

Nemčići su se potom zaputili prema Guslici te usput osvojili i vrh prikladnog imena – Međuvrh. Putem su razgledali planinsku floru: Kluzijevu sirištaru ili encijan (Gentiana clusii) te rijetku planinsku sasu (Pulsatilla alpina).

Na Guslici su imali podulji odmor, a zahvaljujući prekrasnom sunčanom vremenu u tome su uistinu uživali. Guslica je inače u vrijeme Jugoslavije bila vojna baza za praćenje telekomunikacijskih veza pa se tamo nalazi nekoliko danas zapuštenih vojnih objekata. Također, sama planina prokopana je spletom podzemnih tunela na četiri etaže. Guslica je također odličan vidikovac: pogled seže od šumskih prostranstava Gorskog kotara preko Jadranskog mora do slovenskog Snežnika te Kamniško-Savinjskih i Julijskih Alpi. Potom su se spustili prema Platku i time zatvorili kružnu stazu.

zatvori