Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO Uz pjesmu i ples prisjetili se Bitke za Vukovar

Glazbeno-scenska priredba izvedena večeras u Domoljubu vratila nas je nakratko u tragičnu jesen 1991. godine, na prvu crtu obrane grada heroja – Vukovara i tužne sudbine hrvatskih branitelja u srpskim logorima. Medijski pokrovitelji priredbe pod nazivom ‘Bitka za Vukovar: Kako smo branili grad i Hrvatsku’ su Radio Drava i Drava.info.

Pritom su predstavljene i dvije knjige. Pod naslovom “Ne plači, moj dobri Anđele”, Damir Plavšić opisuje obranu Sajmišta, Priljeva i Borova Naselja, predaju hrvatskih branitelja i preživljavanje u srpskim koncentracijskim logorima. Damir Markuš u knjizi “58 – HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca” pripovijeda kako je 58 dragovoljaca HOS-a branilo Vukovar i Bogdanovce, kao i proboj preživjelih HOS-ovaca iz vukovarskog obruča – “HOS-ovu štafetu smrti”.

Priredbu su uprizorili članovi KUD-a “Rudar” Glogovac, KUD-a “Delovi” te tamburaške i folklorne skupine OŠ Koprivnički Bregi. Tekstove iz knjige Damira Plavšića čitao je sam autor, a tekstove iz knjige Damira Markuša čitala je Karolina Vidović, ravnateljica OŠ Koprivnički Bregi.

Također, u predvorju Domoljuba bila je postavljena izložba ratnih fotografija koje su na prvoj liniji obrane Sajmišta fotografirali dragovoljci HOS-a.

zatvori