Srijeda, 27. ožujka 2024.

DUZS: Prekogranična suradnja u Podravini primjer je drugim jedinicama lokalne samouprave

Redovni godišnji 13. po redu bilateralni sastanak Stalnog hrvatsko-mađarskog mješovitog povjerenstva za upravljanje katastrofama održan je danas u Hrvatskoj, točnije u Koprivnici u sjedištu Koprivničko-križevačke županije.

Bila je to prigoda da obje strane izraze zadovoljstvo suradnjom i spremnošću žurnih službi s obje strane granice na hitno djelovanje. To se dosad već potvrdilo i tijekom poplava i za vrijeme migrantske krize, istakli su odgovorni, a ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr. sc. Jadran Perinić je kazao:

Ovdje je iznimno dobra suradnja. To je upravo i razlog što naš bilateralni sastanak održavamo ovdje u Koprivničko-križevačkoj županiji što baš i nije uobičajeno. Želimo prepoznati neke lokalne specifičnosti koje mogu poslužiti kao primjer drugim jedinicama područne i lokalne samouprave za dobru prekograničnu suradnju. Znači, kroz razvoj različitih projekata, kroz dnevne razmjene iskustava suradnju na dnevnoj i godišnjoj razini službi, prije svega naših vatrogasaca, ali i svih ostalih.

Generalni direktor Glavne uprave za upravljanje u katastrofama Mađarske, general bojnik dr. Tibor Tollar složio se sa svojim hrvatskim kolegom u ocjeni o odličnoj suradnji, te dodao da im je glavni zadatak dobrobit građana:

Naš je zadatak u stvari osiguravanje sigurnosti naših građana, a ne stvaranje naših teorija. I sve dok osiguravamo sigurnost naših građana, nema problema.

Poplave su jedna od stalnih opasnosti na ovim područjima, ocijenili su odgovorni te najavili da slijedi izrada procjene rizika na lokalnim nivoima. Obje su strane spremne i nabaviti dodatnu potrebnu opremu te vjeruju da će novac za to uspjeti pribaviti preko EU fondova.

Recimo i da je domaćin ovom međudržavnom sastanku bio župan Darko Koren koji je izrazio zahvalnost što su u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje prepoznali upravo našu županiju kao primjer dobre međudržavne suradnje. Primjer za to su projekti koje Koprivničko-križevačka i Županija Somogy provode kroz Dravis, ali i lanjsko zajedničko zbrinjavanje migranata.

zatvori