Utorak, 23. travnja 2024.

REFORMA KURIKULUMA Poslodavci se zalažu za dualno obrazovanje u strukovnim školama

O potrebi uvođenja dualnog strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj raspravljalo se na današnjoj, trećoj po redu sjednici Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Koprivnica. U involviranje ovakvog načina strukovnog obrazovanju, po uzoru na Austriju i Njemačku, u provedbu Cjelovite kurikularne reforme uključila se i Hrvatska gospodarska komora.

Razloge nam je pojasnio predsjednik Županijske gospodarske komore Mirko Habijanec:

Bili smo u Bavarskoj, pogledali smo kako to izgleda i mogu reći da to fantastično funkcionira. Nije sve na državi i na politici, nego i gospodarstvenici daju dio novca za taj dio obrazovanja – za struku, praksu i učenje, a država to stimulira kroz određene porezne i druge lukrativne modele.

Osobnog iskustva s dualnim obrazovanjem ima i koprivničko-križevački dožupan Ivan Pal koji je bio ravnatelj koprivničke Obrtničke škole u vrijeme kada se ovakav način obrazovanja provodio kao pilot-projekt. Dožupan Pal smatra da je takav model dobar te ga se samo mora prilagoditi našim potrebama:

Prednosti dualnog sustava su te da su učenici odmah u startu puno jače povezani sa svijetom rada. Najčešće se događalo to da su učenici koji su tri godine proveli kod poslodavca, kod njega i ostali. Naravno, tu i država mora odraditi svoj dio programa. Poslodavac koji je tada ostavio učenika s kojim je imao ugovor imao je posebne benefite i tu su poslodavci bili poprilično dobro stimulirani.

Dualnim obrazovnim sustavom učenici, osim u školi, daleko više uče i kod poslodavca, tijekom stručne prakse. Stoga tvrtke moraju postati prave obrazovne institucije, rekao je samostalni savjetnik u Uredu predsjednika Hrvatske gospodarske komore Božo Pavičin istaknuvši da će hrvatsko gospodarstvo tako dobiti radnu snagu koja nam nedostaje:

U sustav obrazovanja se uključuju gospodarstvenici da bi dobili kompetentnu radnu snagu koje sad trenutno nema. Imate apsurdni sustav u kojem ima 260 tisuća nezaposlenih, a istovremeno uvozimo strane radnike. 3.500 radnika odmah je razgrabljeno, tako da očigledno postoji potreba za još većim uvozom, pogotovo u turizmu.

Pavičin je najavio da je u planu dualni sustav obrazovanja uvesti kroz male pilot-projekte već od iduće školske godine. Hoće li njime biti obuhvaćene i podravsko-prigorske strukovne škole, nije znao reći jer još nije odlučeno u kojim će se školama pilot-projekt provoditi.

zatvori