Četvrtak, 25. travnja 2024.

Dom kulture u Đelekovcu nosit će ime Paje Kanižaja

Na inicijativu Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici, Udruge Galovićev dom iz Peteranca i Osnovne škole ‘Mihovil Pavlek Miškina’, Dom kulture u Đelekovcu bit će nazvan po Paji Kanižaju, poznatom književniku i pjesniku rodom upravo iz tog podravskog mjesta.

Jedanaesta po redu “Galovićeva pramalet” održana je prošlog petka u Galovićevu domu, na etno-imanju obitelji Betlehem u Peterancu, rodnom selu Frana Galovića (1887. – 1914.). Dio je to godišnjeg ciklusa od četiri takve manifestacije – Pramalet, Leto, Jesen i Zima – nazvanih prema podnaslovima iz Galovićevog antologijskog kajkavskog ciklusa “Z mojih bregov”.

Ova je “Pramalet” koncepcijski bila posvećena podravskom i hrvatskom književniku Paji Kanižaju (Đelekovec, 22.7.1939. – Krapinske Toplice, 4.11.2015.) te su se uspješno interpretirali dijelovi iz njegova velikog književnog opusa: pjesme, epigrami, aforizmi, kajiku, proza te izvatci iz životopisa.

U programu su sudjelovali učenici OŠ “M. P. Miškina iz Đelekovca”, OŠ Novo Virje, OŠ “Fran Koncelak” Drnje i PŠ “Fran Galović” Peteranec, članovi Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici i Varaždinskog književnog društva, “Hrvatsko srce” Peteranec te glazbenici i glumci HNK Varaždin.

U sklopu programa, načelnica Općine Đelekovec Štefica Sirutka okupljene je izvijestila kako je prihvaćena inicijativa koprivničkog Ogranka Matice hrvatske, Udruge “Galovićev dom” iz Peteranca i đelekovečke osnovne škole da se imenuje “Dom kulture Pajo Kanižaj”, kao trajni spomen na književnika, humorista, urednika časopisa i Hrvatske radiotelevizije, scenarista i klasika hrvatske dječje književnosti.

Podsjetimo, Pajo Kanižaj dobitnik je Nagrade za životno djelo grada Koprivnice na inicijativu Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici 2006. godine. Uz navedeno, Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici objavio je dvije knjige Paje Kanižaja – Čuvajte mi mjesečinu, 2005. i Ebigrami, a forizmi?, 2009., a knjige su predstavljene u Koprivnici, Zagrebu, Varaždinu i Čakovcu. Knjige su nominirane za književnu nagradu Fran Galović i ušle su u uži krug nominacija.

Također, iz koprivničkog Ogranka Matice hrvatske najavljuju kako će ove jeseni, točnije 4. studenog, sa suradnicima po prvi puta organizirati književnu manifestaciju “Dani Paje Kanižaja”. Pajo Kanižaj bio je član Društva hrvatskih književnika, Matice hrvatske i Društva Podravec u Zagrebu.

zatvori