Utorak, 23. travnja 2024.

UZ SVJETSKI DAN ROMA ‘Romima treba dati priliku da rade i da budu prihvaćeni u društvu’

– Zadovoljni smo suradnjom s Gradom i Županijom, a u budućnosti nam je želja još više raditi na obrazovanju Roma i još većem smanjivanju diskriminacije. Rekao je to Dravi.info povodom Svjetskog dana Roma predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine i predsjednik Udruge “Korak po korak”, Franjo Horvat.

Nije novost da u našem gradu i županiji postoji sluh za Rome koji tu žive, istaknuo je Horvat na početku našeg razgovora te dodao da je Koprivničko-križevačka županija među rijetkima u Hrvatskoj koja njeguje dobru suradnju i želi pomoći romskoj populaciji. No, problema ima i na njihovom se rješavanju treba raditi i dalje. Ono što predstavnik ove nacionalne manjine na našem području vidi kao najveći zadatak jest školovanje Roma. I to i mladih i starih.

– Želja nam je osmisliti projekt kojim ćemo pomoći romskoj djeci u njihovom školovanju. Gledajte, njima je jako teško, njihovi roditelji su nepismeni i njima nema tko doma pomoći oko učenja i pisanja domaćih zadaća – priča Horvat.

Snimila Petra Travinić, prenosimo uz dopuštenje autorice.
Snimila Petra Travinić, prenosimo uz dopuštenje autorice.

U tome im već dugi niz godina pomaže Knjižnica i čitaonica “Fran Galović”. Knjižnica je uspjela postići da ju romska djeca koriste i doživljavaju je kao jedno neugrožavajuće mjesto na kojem provode vrijeme.

– Većina romske djece živi u vrlo teškim, siromašnim uvjetima i knjižnice su zaista mjesta gdje im se može omogućiti dostupnost knjigama, internetu, informacijama, svemu onome što im je potrebno u njihovom školovanju – rekla je ravnateljica koprivničke Knjižnice Dijana Sabolović-Krajina.

Veliku ulogu u pomoći kod obrazovanja romske djece ima i Bibliobus i on je, prema riječima ravnateljice Sabolović-Krajine, vrlo važan čimbenik u socijalnom uključivanju djece u malim ruralnim sredinama.

Osim ovog obrazovnog dijela, Knjižnica romskoj djeci daje mogućnosti i da se druže s vršnjacima. – Naš način rada je integracija. Mi ne odvajamo djecu već ih pokušavamo preko naših programa okupljati. Pokušavamo biti most u tom jazu – ističe Sabolović-Krajina.

Snimio Bojan Koštić, prenosimo uz dopuštenje autora.
Snimio Bojan Koštić, prenosimo uz dopuštenje autora.

I dok se u školovanju malih Roma vide pomaci na bolje, i dalje ostaje problem nepismenih odraslih pripadnika te nacionalne manjine. – Mi ćemo promijeniti mlađu generaciju, ali što je sa starijom? – pita se i Franjo Horvat, nastavljajući da je njih jako teško promijeniti te da se i na tome mora raditi.

– Ja nisam za to da se mojim Romima dâ riba, već da ih se nauči da love ribu, da im se dâ prilika da mogu zarađivati za sebe i svoju obitelj i da budu prihvaćeni u društvu. I ovako nam je teško konkurirati na tržištu rada, a pogotovo ako nemamo završene škole koje su potrebne – govori Horvat.

Snimila Petra Travinić, prenosimo uz dopuštenje autorice.
Snimila Petra Travinić, prenosimo uz dopuštenje autorice.

Bila je to jedna od tema današnjeg, sedmog po redu okruglog stola pod nazivom “Iskustva u radu s romskom djecom u dječjim vrtićima, školama i knjižnicama na koprivničkom području” s ovogodišnjom temom “Mogućnosti podrške osnaživanju naših romskih članova zajednice korištenjem Europskog socijalnog fonda 2014.-2020.” Cilj okruglog stola bio je stvoriti podlogu za mogućnost kreiranja prijedloga projekata za natječaje Europskog socijalnog fonda kako bi se poboljšala kvaliteta života Roma.

Povlačenje financijskih sredstava iz Europskog socijalnog fonda otvorilo bi još novih životnih mogućnosti, kaže Horvat: – 90% Roma će, ako im se da prilika, znati prepoznati i iskoristiti takvu priliku u pozitivnom smislu – zaključio je Horvat.

Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori