Subota, 20. travnja 2024.

STANJE SIGURNOSTI Prometna statistika i dalje je nepovoljna, alkohol za volanom vodeći problem

Statistički podaci o stanju sigurnosti tijekom proteklog mjeseca ne razlikuju se mnogo od uobičajene policijske statistike, rečeno je u srijedu na redovnoj konferenciji za medije u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj.

Kaznenih djela u ožujku zabilježeno je ukupno 113. 55 osoba kazneno je prijavljeno, a ukupna razriješenost je gotovo 78 posto. Materijalna šteta nastala u tim kaznenim djelima nešto je manja od 250 tisuća kuna, a što se tiče trendova valja izdvojiti lagani porast kaznenih djela zlouporabe opojnih droga.

No, stanje u prometu nije baš sjajno, napomenuo je glasnogovornik Policijske uprave Dražen Laljek: – Prometnih nesreća, nažalost, bilo je znatno više, a zabilježili smo i jedno smrtno stradavanje.

Tijekom ožujka dogodile su se ukupno 52 prometne nesreće što je znatno više nego lani, ne samo na mjesečnoj razini već i na razini prvog tromjesečja. Stradale su 34 osobe: jedan pješak izgubio je život, četiri su osobe teško, a njih 29 lakše ozlijeđeno.

– Ono što je i nadalje kontinuirani problem, usprkos svim našim preventivnim i represivnim aktivnostima, svakako je vožnja pod utjecajem alkohola. I u ožujku smo zabilježili 18 sudionika prometnih nesreća koji su bili alkoholizirani, što je 15% svih sudionika – istaknuo je Laljek.

Još možemo dodati kako je policija tijekom ožujka evidentirala 1.121 prometni prekršaj te oduzela 86 vozačkih dozvola.

Prekršaja protiv javnog reda i mira bilo je nešto manje nego u lanjskom ožujku, ali na razini prva tri mjeseca ove godine njihov broj je gotovo jednak kao i u istome razdoblju lani. Uobičajeno, oko polovice svih prekršitelja bilo je pod utjecajem alkohola.

Zabilježena su i četiri požara, dva na građevinskim objektima i dva na otvorenom prostoru, u kojima je nastala šteta od oko 125 tisuća kuna.

Državna granica s Mađarskom u ožujku je prijeđena 8.281 put, što je gotovo jednak broj kao i u siječnju i veljači zajedno te možda znači da učinci lanjske migrantske krize polako blijede, napomenuo je glasnogovornik Laljek. Nezakoniti prelasci nisu zabilježeni niti je ikome odbijen ulazak u Republiku Hrvatsku.

zatvori