Srijeda, 24. travnja 2024.

NAKON IZBORA Androlić: Vjerujem da će me članovi podržati, Jakšić: Rezultat u Koprivnici poruka je Milanoviću

Većina podravsko-prigorskih SDP-ovaca dala je svoj glas Zoranu Milanoviću za novi mandat stranačkog predsjednika. Milanović je dobio 505, a njegov protukandidat Zlatko Komadina 400 glasova. Po izbornom rezultatu za istaći je Kalnik, gdje je Milanović dobio stopostotnu potporu socijaldemokrata dok su, s druge strane, križevački i koprivnički većinom glasali za Komadinu. Izborni su rezultati, iako odgovorni odašilju izjave o jedinstvu i snazi stranke, ipak pokazali svojevrsnu podijeljenost.

Kako će se to odraziti na odnose snaga i stanje u lokalnom SDP-u, pitanje je koje je Drava.info uputila županijskom predsjedniku Milivoju Androliću, a on odgovorio:

– Ne bih to više dijelio. Kod nas je jedan član – jedan glas. Izbori su iza nas. Mi smo jedna snažna stranka koja je prva u Hrvatskoj otvorila ovakve demokratske procese. Možda su oni za Hrvatsku čudnovati. Postavlja se dosta hipoteza da nakon takvih izbora stranka ne može ostati jedinstvena. Osobno smatram da nije tako. SDP će tek u narednom razdoblju pokazati svoju snagu.

To ćemo naravno tek vidjeti. Za početak, 16. travnja je konvencija na kojoj SDP-ovci biraju novo Predsjedništvo i članove Glavnog odbora. Kandidati za Predsjedništvo iz naše županije su Koprivničanac Mišel Jakšić i Mladen Kešer iz Kalnika. Nakon nacionalne konvencije slijedi i županijska, 23. travnja.

S obzirom na to da je dio SDP-ovih organizacija predvođen koprivničkom zatražio izjašnjavanje o povjerenju županijskom predsjedniku, što je, s obzirom na odnose snaga nakon predsjedničkih izbora, za očekivati?

– Valoriziranje svačijeg rada je nešto što je legitimno i u redu. Vidjet ćemo uskoro. Vjerujem da će me članovi SDP-a podržati jer je iza mene dvogodišnji rad koji je polučio dobre rezultate. U ovoj županiji sam vodio SDP na predsjedničkim i parlamentarnim izborima. U oba slučaja pobijedili smo ujedinjeni HDZ i HSS. Dodamo li tome i izvrstan rezultat na nedavnim izvanrednim lokalnim izborima u Kalniku, mogu samo zaključiti da SDP u protekle dvije godine raste i pobjeđuje. Stoga se uopće ne bojim valorizacije svoga rada.

Ipak, koprivnički SDP vrlo je odlučan u nakani da se glasovanjem utvrdi imate li još uvijek povjerenje stranačkih kolega za obnašanje dužnosti županijskog stranačkog predsjednika.

– To će biti jedna od točaka dnevnog reda županijske konvencije. To je tražila koprivnička organizacija, odnosno vodstvo koprivničke organizacije.

Jeste li Vi kao predsjednik zadovoljni aktivnošću i djelovanjem SDP-ovaca u Koprivničko-križevačkoj županiji?

– Činjenica je da se uvijek može više i bolje, ali treba biti i realan. Nas 99% smo volonteri koji ulažemo svoje slobodno vrijeme da se bavimo lokalnom politikom. Sve što možemo, darujemo SDP-u. Od nekih se ljudi ne može tražiti više. Ima i onih koji bi mogli dati više, no stvar je njihove odluke. Ne možete nikoga tjerati da radi u organizaciji koja je dobrovoljna. S dužnosnicima je sasvim druga priča. Oni koji su na plaći, bilo kao načelnici, gradonačelnici ili saborski zastupnici trebaju itekako raditi i zaraditi ono za što ih plaćaju hrvatski građani.

Milivoj Androlić. Snimio Marko Posavec.
Milivoj Androlić. Snimio Marko Posavec.

* * *

Koprivnica je na ovim izborima izabrala gubitnika, Zlatka Komadinu. Kako to pojašnjava, Drava.info je pitala zamjenika predsjednika SDP-ove Gradske organizacije u Koprivnici, Mišela Jakšića:

– Prije svega, teško je to komentirati na taj način. Mi u SDP-u imamo najdemokratskiji način izbora predsjednika gdje svaki član ima pravo glasa. Teško je stoga utjecati na 37.000 članova. Ovaj rezultat je očito reakcija sastavljanja lista za Sabor i čudnih reakcija u Županijskom odboru pa je članstvo u Koprivnici odlučilo stati na stranu Zlatka Komadine.

Kako će se ovaj rezultat odraziti na status koprivničkog SDP-a u stranci i na županijskom i nacionalnom nivou?

– Na županijskom nivou ne očekujem ni najmanje promjene. Koprivnički je ogranak najveći i najjači u županiji i svakome tko se razumije u politiku je jasno da je upravo Koprivnica taj generator koji je potreban da bi se ozbiljnije moglo računati na dobar rezultat. Ni na nacionalnom nivou ne očekujem lomove s obzirom na to da je i rezultat posljednjih parlamentarnih izbora pokazao da je Koprivnica najjača organizacija SDP-a u Drugoj izbornoj jedinici. Gledajući pak po postocima, vrlo lako se da zaključiti da je u cijeloj Hrvatskoj najbolji rezultat za stranku ostvaren upravo u Koprivnici.

No čini se da ti argumenti nisu dosad uvjerili čelništvo stranke u značaj i status koprivničkog SDP-a. Čini se da se koprivnički stavovi ne uvažavaju u potpunosti što samo pokazuje da rezultatima usprskos, koprivnički SDP nije toliko bitan.

– Rezultat u Koprivnici je i svojevrsna poruka novom-starom predsjedniku. Samo je na njemu odluka da redefinira svoj odnos prema Koprivnici.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Za dva tjedna će na nacionalnoj stranačkoj konvenciji biti birani članovi Predsjedništva. Iz Koprivničko-križevačke županije kandidati ste Vi i Mladen Kešer iz Kalnika. Što očekujete?

– Treba demistificirati priču: biraju se dva kandidata od nas jedanaest. Među kandidatima su saborski zastupnici, bivši ministar Hajdaš Dončić, članovi Predsjedništva… Po tome smo nas dvojica iz naše županije autsajderi. No pričekajmo glasovanje i brojanje, vidjet ćemo…

Nakon nacionalne, slijedi i županijska konvencija. Koprivnički SDP zatražio je izjašnjavanje o povjerenju predsjedniku Milivoju Androliću. S obzirom na nove odnose snaga, što očekujete?

– Mislim da je prije svega teška i loša rečenica da je to pokrenulo vodstvo koprivnčkog SDP-a s obzirom na to da je Gradski odbor, u kojemu sjedi 25 ljudi, maltene u nekoliko navrata jednoglasno donosio određene odluke. Sve je odluke podržala i većina od stotinjak članova koprivničkog SDP-a, što znači da to nije odluka manjine. Naši stavovi su tu više nego jasni. Mislimo da ima potencijala da SDP opet bude daleko najjača stranka u Koprivničko-križevačkoj županiji i naša je procjena da je tu jednostavno potrebna promjena.

Nakon subotnjeg ponovnog izbora Zorana Milanovića za predsjednika, svi se trudite glasno govoriti o jedinstvu i demokratičnosti SDP-a. Ističe se da se, uvjetno rečeno, ništa loše neće dogoditi onima koji su na strani poraženoga. Je li doista moguće da neće biti revanšizma?

– Osobno ne očekujem neke velike lomove. A i ova naša županijska priča nije dokaz nejedinstva SDP-a jer se ne raspravlja o tome da treba nekoga izbaciti iz stranke nego se traži novi vjetar u leđa. Županijski SDP treba učiniti proaktivnijim kako bismo dobili izbore. Samo je riječ o kadrovskim rješenjima, a ne o tome da za nekoga nema mjesta. Svi smo mi članovi SDP-a.

Vaša vizija SDP-a?

– Kad govorimo o lokalnom nivou, očekujem da i dalje nastavimo dokazivati da smo ne samo jedan od najjačih SDP-a u Hrvatskoj već i daleko najjača stranka u Koprivnici. Bogu hvala, rezultati nas i dalje prate.

– Kad govorimo o regionalnom ili županijskom nivou, očekujem da – s obzirom na to da smo danas u oporbi teško je reći da očekujem vlast, ali očekujem da budemo puno čvršći, puno proaktivniji, puno koncentriraniji na određene općinske i županijske politike. Zasigurno možemo biti puno ozbiljniji takmac HDZ-u i HSS-u nego što smo bili do sada. Uz kvalitetan rad, mislim da se u županiji možemo nadati i pobjedi.

– Kad pričamo o nacionalnom nivou, SDP je uz HDZ najveća stranka u Hrvatskoj. Naravno da nam cilj mora biti povratak na vlast i preuzimanje odgovornosti za vođenje ove zemlje.

Koga vidite na mjestu budućeg koprivničko-križevačkog župana?

– SDP-ovca ili SDP-ovku. Za imena još ima vremena.

Otvaraju li se možda vrata koalicije s HSS-om?

– Ova Domoljubna koalicija, odnosno sam MOST je otvorio određena politička gibanja na našoj političkoj sceni. Prije svega, kad pričamo o nezavisnim listama mislim da je u tijeku njihovo demistificiranje jer se pokazuje da one ipak nisu spas za ovu zemlju. Za razliku od prije par mjeseci, danas je svima jasno da to nije tako. Događaju se i određena gibanja u svim parlamentarnim strankama i mislim da će cjelokupna politička situacija, koja trenutno nije dobra za građanke i građane ove zemlje, ipak natjerati stranačka vodstva da ostave veću autonomiju lokalnim i regionalnim organizacijama. Tada će sve biti stvar pregovora, dogovora i stvaranja kompatibilnih programa.

* * *

I na kraju, bez obzira na obilje miroljubivih izjava s obje strane, pobjedničke Milanovićeve i one gubitničke Komadinine, čini mi se da se u pozadini, daleko od očiju javnosti, ipak vodi pravi rat. Hoće li se doista pomiriti ili će će to biti borba do istrebljenja? I kako će se sve to skupa odraziti na život građana? Svjedočit će oni koji životnu perspektivu neće potražiti izvan ove sredine.

* * *

Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori