Subota, 20. travnja 2024.

PROMJENA VREMENA Nestabilan četvrtak, potom povratak južine

Toplo i razmjerno stabilno proljetno vrijeme koje nas prati proteklih dana u četvrtak će nakratko biti prekinuto. No, to ne znači da će utihnuti i ovaj već pomalo naporan vjetar, već će samo promijeniti smjer. Očekujemo i nešto kiše, možda i grmljavinu i to u onom proljetnom obliku manje ili više lokalnih pljuskova.

Razlog svemu tome je oslabljena hladna fronta koja se glavninom premješta malo sjevernije od naših krajeva. Ona će prije svega zahvatiti upravo unutrašnjost Hrvatske, pa tako i našu Podravinu. Stoga u četvrtak već od jutra sa sjeverozapada stiže naoblačenje i ostale vremenske pojave koje idu uz destabilizaciju atmosfere, ponajprije razvoj lokalnih pljuskova koji lako mogu biti praćeni i grmljavinom. Ipak smo već dobrano zakoračili u doba godine kada svjetlosni i zvučni efekti iz prijetećih tamnih oblaka nisu nimalo neuobičajeni.

S obzirom na općenitu nestabilnost i vrpoljavost zraka koji će sutra putovati nad nama, teško je točno predvidjeti kako će se stvari odvijati, gdje će padati i grmjeti, a gdje ne. Modeli zasad ukazuju na to kako bi prvi val tzv. konvektivnih nestabilnosti (narodskim rječnikom pljuskova s grmljavinom) nad nama mogao proći već prijepodne, dok bi drugi trebao uslijediti kasno poslijepodne ili prema večeri. No, to uistinu treba uzeti s rezervom: izvjesno je samo to da treba očekivati razvoj pljuskova, pri čemu ponegdje mogu pasti i znatnije količine kiše. Naglašavamo: ponegdje. Za razliku od vremenskih poremećaja u hladnijem dijelu godine, oborine su u ovakvim situacijama vrlo često raspoređene iznimno neravnomjerno.

Također, gdjegdje je moguć i jači vertikalni razvoj oblaka koji bi onda mogao rezultirati pravim grmljavinskim nevremenom te možda i sitnom tučom, ali takva dramatičnija zbivanja uglavnom se očekuju južno i jugoistočno od nas, nad Posavinom i Slavonijom.

Promjenu vremena pratit će i promjena smjera vjetra. Ovaj dosadan jugozapadnjak zamijenit će zapadnjak i sjeverozapadnjak, ali otprilike iste jačine. Po običaju, jugozapadnjak nam donosi i pijesak iz sjeverne Afrike, pa kiša ponegdje može biti i “prljava” te ostavljati tragove po limenim ljubimcima.

Bit će i prilično svježije nego ovih dana, pa tako usprkos razmjerno toploj jutarnjoj temperaturi između 10 i 12 stupnjeva tijekom dana vjerojatno ne idemo iznad nekih 15 ili 16 ili 17 stupnjeva.

The Return of the Južina

Sve u svemu, bit će to promjena kratkoga vijeka. Već od petka vraća nam se sunce s ugodnijim temperaturama, a na vrata će nam ponovno pokucati i dobra stara južina. Ta će se južina osobito razmahati za vikend kada će nam, već uobičajeno, zapuhati umjeren do jak jugozapadnjak koji će donijeti nešto bezopasne visoke naoblake i prilično visoke temperature zraka.

Neka nova slabašna promjena s povremenim pljuskovima moguća je početkom sljedećeg tjedna, ali općenito i dalje će nas pratiti uglavnom toplo vrijeme s dosta sunca i nešto oblaka, nit’ zima nit’ ljeto: pravo proljeće.

zatvori