Snimio Marko Posavec.
Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici uputio je javnu inicijativu prema Gradu i gradskoj Turističkoj zajednici da, kako je to učinio i Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora, 2016. godinu u Koprivnici proglase Godinom Nikole Šubića Zrinskog.

Razloge inicijative temelje prvenstveno na tome što središnji koprivnički trg nosi upravo ime Nikole Šubića Zrinskog (Zrin cca. 1508. – Siget, 7.9.1566.), a tako je nazvan prije točno 150 godina – 1866., uz prigodno obilježavanje ravnih tri stoljeća od same Sigetske bitke (1566.) što znači da ove, 2016. godine ujedno obilježavamo i 450. obljetnicu bitke.

Koprivnički će ogranak Matice hrvatske tijekom cijele godine ovu značajnu obljetnicu obilježiti nizom predavanja: o povijesti Zrinskog trga (privremeno Trga kralja Aleksandra Karađorđevića i kasnije, do 1991., Trga maršala Tita), povijesti obitelji Zrinskih, koprivničkoj renesansnoj tvrđavi u njihovo vrijeme i drugome, a u planu su i organizirani posjeti Čakovcu i Zrinu. Pozivaju, također, pojedince, udruge i ustanove na suradnju oko zajedničkog obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke.

Obljetnica je u Koprivnici upadljivo “okrugla”: prošlo je 450 godina od same bitke i 150 godina od imenovanja trga po Nikoli Šubiću Zrinskome, što se pak dogodilo 300 godina nakon bitke. U tome se, kažu u Ogranku, krije marketinški potencijal.

Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici nadalje predlaže formiranje posebnog povjerenstva u Gradu Koprivnici i gradskoj Turističkoj zajednici koje bi sastavilo cjelogodišnji protokol događanja vezanih uz ovu obljetnicu te da koprivničko izaslanstvo najesen otputuje u Siget i položi spomen-vijenac Nikoli Šubiću Zrinskome. Osim toga, počast Zrinskome i Zrinskima mogla bi se odati i na turističkoj manifestaciji – Renesansnom festivalu, a uz Zrinsko-frankopanski dan (30. travnja) na trgu koji nosi ime ove povijesne hrvatske obitelji mogle bi se izvjesiti i njihove zastave, uz postrojavanje čakovečke Zrinske garde.

Cijela bi inicijativa tako imala i edukativni karakter za stanovnike i posjetioce Koprivnice, a time bi “podravska metropola” argumentirala svoj status povijesnog hrvatskog grada, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici, Dražen Ernečić.