Srijeda, 27. ožujka 2024.

ŠKOLA PLIVANJA NA CERINAMA ‘Znati plivati danas je pitanje opće kulture’

Koprivnički bazen mjesto je na kojemu se još od 2008. godine provode organizirane obuke neplivača. Riječ je mahom o učenicima trećih razreda podravsko-prigorskih osnovnih škola koje po verificiranom programu obučavaju članovi koprivničke Udruge kineziologa. Iako u trajanju od samo 20 sati, ova je obuka dovoljna da djeca nauče osnove plivanja.

Trećaši iz koprivničkih škola Antun Nemčić Gostovinski, Đuro Ester i Braća Radić te Centra Podravsko sunce, njih 302, obuku su prošli još početkom školske godine, u lanjskom listopadu. Obuka je koštala 84.310 kn, no zahvaljujući donaciji koju je Udruga kineziologa dobila od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Grad je iz svog proračuna morao izdvojiti 26.000 kuna manje.

No cijena nikako nije presudni faktor kad govorimo o budućnosti ovog programa, rekao je Radio Dravi pročelnik za društvene djelatnosti Grada Koprivnice Darko Ledinski: – Radi se o vrlo važnom, sjajnom programu. I kad je god riječ o dostignutim standardima na području ovoga grada, pogotovo kad je riječ o djeci, onda s dobrim programima treba nastaviti dalje. To su programi za koje uvijek treba biti novaca. Izgovor “nema novaca” ili “teška su vremena” u ovakvim slučajevima jednostavno ne dolazi u obzir.

Koprivničko-križevačka županija školu plivanja je ove školske godine organizirala za 498 učenika iz svih 18 podravsko-prigorskih osnovnih škola kojima je osnivač. Od prije četiri godine projekt financiraju Županija, pojedine općine i dijelom roditelji djece, što ove godine doseže nešto više od 250.000 kuna.

No djeca dobivaju puno više od onoga što se može izraziti novcem, kaže dožupan Ivan Pal: – Znanje plivanja je danas pitanje razine opće kulture. Danas ne znati plivati je gotovo civilizacijski problem, da ne kažem da se na žalost čovjek može naći u situaciji da zbog neznanja plivanja gubi život. Plivanje je važna stvar i u zdravstvenom smislu. To je bazični sport kojega možete upražnjavati do duboke starosti. Prema tome, bilo bi šteta ne iskoristiti ovakav prostor kakav imamo mi tu u Koprivnici, ne iskoristiti znanje naših mladih kolega kineziologa. I naprosto mislim da financiranje škole plivanja nije utrošen već dobro uložen novac.

Dožupan Pal izražava žaljenje što se križevačke osnovne škole već niz godina ne odazivaju pozivu Županije da svoje trećaše nauče plivati na koprivničkom bazenu već to i dalje rade na moru. A nakon što su osnivačka prava prenesena sa Županije na Grad, od projekta u Koprivnici odustala je i osnovna škola iz Đurđevca.

Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori