Petak, 19. travnja 2024.

Poznati kalifornijski fotograf u Koprivnici će predstaviti svoje radove i snimati Podravinu

Poznati kalifornijski fotograf Nicolò Sertorio u svibnju dolazi u Koprivnicu koja će ugostiti izložbu njegovih djela, ali će uz to organizirati i fotografsku radionicu, snimati motive hrvatskih dvoraca i krajolika, održati predavanja i drugo. Vijest je to koja nam je stigla iz Muzeja grada Koprivnice, točnije od više kustosice Draženke Jalšić Ernečić čiji je ovo kustoski projekt. Sertoriove će fotografije nakon Koprivnice obići i Split i Viroviticu, sve pod zajedničkim nazivnikom muzeja i kulturnih krajolika, što je ujedno i tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja. Glavni medijski pokrovitelji ovoga projekta su Radio Drava i portal Drava.info.

Projekt je dobio i financijsku potporu Američkog veleposlanstva u Zagrebu, kao i pokroviteljstvo Hrvatskog nacionalnog komiteta ICOM-a (Međunarodnog vijeća muzeja). O čemu se zapravo radi i kako je cijela stvar krenula?

– Nicolò Sertorio, osim po umjetničkoj, poznat je i po svojoj komercijalnoj fotografiji na području Zaljeva San Francisca – ističe Draženka Jalšić Ernečić. – Među njegovim su klijentima Adobe, Hewlett-Packard i druga svjetski poznata imena, no naša je suradnja krenula drugim putem. Počela je virtualno, na LinkedInu, kao veza između europskog pisca i američkog fotografa. Europski pisac napisao je jedan five-paragraph esej koji je objavljen u San Franciscu i na taj je način krenula jedna vrlo uspješna suradnja. Negdje prije godinu i pol dana došli smo na ideju da ne bi bilo loše prikazati te fotografije u Europi, a “zvijezde su se lijepo poklopile” s obzirom na to da je Međunarodno vijeće muzeja uz ovogodišnji Međunarodni dan muzeja proglasilo temu “Muzeji i kulturni krajolici”.

– Drugo, Sertorio je porijeklo Talijan; njegov otac još uvijek živi u Torinu. Ja sam iz Hrvatske pa je ta točka na Zemljinoj kugli postala prilično važna. Krenuli smo u projekt i stvari su se počele odvijati svojim tokom. Kada radite nešto s vjerom i dovoljno kvalitetno, projekt nađe svoj put.

Koprivničanci će tako od 18. svibnja moći razgledati četrdesetak fotografija velikog formata iz Sertoriova dva posljednja ciklusa. Prvi je “Odmorišta američkog jugozapada” (Rest Areas of the US Southwest) iz 2012. te “Jednom smo bili ovdje” (Once We Were Here) iz 2013.-2015. – Fotografije iz potonjeg ciklusa otisnute su na ručno izrađenom rižinom papiru i govore upravo o kulturnom krajoliku, o ljudskim tragovima i ostacima u tom krajoliku, o svojevrsnoj emocionalnoj arheologiji – opisuje viša kustosica Jalšić Ernečić. – To je, možemo reći, umjetnička pejzažna fotografija vrlo likovnih okvira.

Treći dio izložbe, ističe, bit će prilično interaktivan i dinamičan. – Predstavit ćemo njegov posljednji rad: ciklus “Na cesti” (On the Road) koji se sastoji od oko dvije tisuće fotografija – od kojih ćemo dakako napraviti odabir – koje su nastale u ožujku na putu automobilom između San Francisca i Houstona; za one koje ne znaju, to je nekih pet tisuća milja vožnje američkim bespućima. Bitno je istaknuti da smo na putu od San Francisca do Denvera pratili knjigu Jacka Kerouaca “Na cesti”, kultnu knjigu ceste beat generacije. Pratili smo taj put i Nicolo se prilično uživio u lik Deana Moriartyja, to je zapravo jedan zgodan međunarodni projekt u kojem su prostor i vrijeme kao kategorije u potpunosti ukinute.

Iz ciklusa "Once We Were Here". Autor: Nicolo Sertorio.
Iz ciklusa “Once We Were Here”. Autor: Nicolo Sertorio.

Izložba nakon Koprivnice u srpnju putuje u Split gdje će biti izložena u Dioklecijanovim podrumima i to upravo u onim dvoranama gdje se snimala poznata serija “Igra prijestolja”. U rujnu će biti smještena u virovitičkom dvorcu Pejačević, što će ujedno označiti početak i drugog dijela projekta u kojemu će hrvatski dvorci i krajolici biti predstavljeni američkoj publici. – U ovoj prvoj rundi snimat ćemo u Virovitici, Varaždinu i općenito na području sjeverne Hrvatske – najavljuje viša kustosica Jalšić Ernečić. – Naša je zemlja za pojmove jednog američkog landscape fotografa zapravo vrlo malena. Recimo, onih ranije spomenutih pet tisuća milja je kao da više puta vozite do Dubrovnika i natrag.

Pritom ni Koprivnica ni Podravina neće ostati zapostavljene. – S obzirom na to da imamo jedno krasno virtualno poznanstvo, Sertorio već prilično dobro poznaje prostor Koprivnice, a svakako imamo na umu Dravu, Šodericu, Koprivnicu i okolicu – napominje Jalšić Ernečić. – Već sada mogu najaviti fotografsku radionicu svjetla, odnosno noćne fotografije, koju ćemo ostvariti u suradnji s koprivničkom turističkom zajednicom. Tu će se svojim figurama i vatrenim nastupima predstaviti naši mušketiri i haramije, a nadam se da ćemo okupiti naše koprivničke fotografe kao i profesionalne fotografe s ovog područja. Tu mi je velika pomoć Mario Periša sa Sveučilišta Sjever gdje će Sertorio studentima vjerojatno održati predavanje o medijskoj fotografiji i mislim da jedni od drugih možemo jako mnogo naučiti – zaključuje viša kustosica Jalšić Ernečić.

Otvorenje izložbe i početak prvog dijela projekta očekuje se 18. svibnja, uz Međunarodni dan muzeja, u Galeriji Koprivnica na Zrinskom trgu, vjerojatno od 18 sati. Termini ostalih aktivnosti bit će dogovoreni i objavljeni naknadno, o čemu će vas Radio Drava i Drava.info, kao glavni medijski pokrovitelji, pravovremeno izvještavati.

Sertoriove fotografije možete razgledati na njegovim web stranicama nicolosertorio.comphotonicolo.com i sertorio.com.

Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori