Četvrtak, 18. travnja 2024.

KAKO NAS VARAJU Ne nasjedajte na lažne bankare, trgovce i policajce

Prevaranti koji se predstavljaju kao trgovci, bankari ili pak policijski službenici sve više haraju našim krajem. Mete su im najčešće starije osobe od kojih najlakše mogu izvući osobne podatke i novac.

– Lažno se predstavivši kao djelatnik poduzeća, prevarant je ušao u dom starije osobe kako bi navodno provjerio telefonski priključak zbog povećanih troškova. Starica mu je dala svoju bankovnu karticu i provukla ju kroz nekakav uređaj, zapravo običan mobitel. Prevarant je nakon toga otuđio karticu i PIN te kasnije jednostavno podigao novac s bankomata – opisala je jednu takvu prevaru na ovotjednoj konferenciji za medije PU koprivničko-križevačke policijska službenica za prevenciju, Tatjana Židov.

Zabilježeni su i slučajevi prodaje masažera. I tada prevaranti ulaze u kuće i nakon kupnje traže osobne podatke kako bi tobože evidentirali kome su ih prodali, a te podatke kasnije koriste primjerice za sklapanje pretplatničkih ugovora ili kupnju mobitela na ime prevarenog.

Prevaranti se često znaju predstaviti i kao djelatnici banke i policije. – Predstavljajući se kao djelatnica ili djelatnik banke prevaranti zovu putem telefona. Upozoravaju da osoba posjeduje nevažeći novac, najčešće se radi o eurima, i da u roku od 10 do 15 minuta pripreme sav novac koji imaju u domu i da će netko od djelatnika banke doći i zamijeniti taj novac – upozorava policijska službenica Židov.

Oprezan treba biti i kod kupnje preko interneta, upozoravaju iz policije. – Kupuju se razni predmeti putem društvenih mreža i raznih oglasa za kupnju i prodaju. Bilo da se radi o markiranoj odjeći ili o nekom skupom mobitelu, oštećeni uplaćuju na račun novac počinitelju i onda dobivaju predmete koji definitivno ne odgovaraju onome što su kupili – pojašnjava Židov.

Takvih primjera na našem području ima napretek. 58-godišnjaka s koprivničkog područja prevarila je nepoznata osoba na način da je na teletekst stranici pročitao oglas u kojem se navodi da se odobravaju pozajmice. Nazvao je oglašeni broj mobitela na koji mu se javila osoba koja mu je obećala rješavanje pozajmice. U svrhu obrade svih troškova, 58-godišnjak je nekoliko puta prevarantima uplatio novac. Uz to, dao im je brojeve svoje kartice, osobne iskaznice i OIB te je, nakon što je ostao bez sveg novca i bez pozajmice shvatio da se radi o prijevari i slučaj prijavio policiji.

– Ni u kom slučaju ne puštajte u svoje domove nepoznate osobe bez obzira na to kako se one predstavljale. Čak i ako se predstavljaju kao policijski službenici, uvijek zatražite značku i iskaznicu. Ako niti tada niste sigurni da se radi o policijskom službeniku, uvijek možete nazvati 192 i provjeriti njegov identitet – ističe Židov. – Ne nasjedajte na “povoljnu prodaju” skupih predmeta, nikako ne dajte svoje osobe podatke i ne potpisujte dokumente koje ne razumijete – zaključila je.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori