Četvrtak, 28. ožujka 2024.

KOLUMNA Pregledajte grmove šimšira!

Ako ste jedan od rijetkih sretnika čiji je grm šimšira preživio prošlu godinu, krajnje je vrijeme da provjerite je li ga napao šimširov moljac. Riječ je o novom invazivnom štetniku podrijetlom iz Azije. U Hrvatskoj je prvi puta pronađen 2012. godine na području Istre, a prošle je godine devastirao većinu grmova šimšira u našoj županiji.

Leptir šimširova moljca ima bjelkasta krila sa smeđim rubom. Leti već u rano proljeće i odlaže jaja na donju stranu lišća šimšira. Iz jaja se izlegu male gusjenice žutozelene boje sa crnom glavom. Gusjenice najprije oštećuju kožicu lista, a nakon što narastu počinju proždirati cijele listove pa ostaju samo gole grane obavijene paučinom. Štetnik u našem kraju može razviti tri generacije tijekom godine.

Od proljeća je potrebno redovito pregledavati grmove, osobito njihovu unutrašnjost jer su male gusjenice skrivene u unutrašnjosti grma pa rani napad ostane neprimijećen. Kad se uoče gusjenice, manji se grmovi mogu dobro protresti kako bi gusjenice pale na tlo gdje ih gaženjem možemo mehanički uništiti. Učinkovita metoda je i pranje grmova jakim mlazom vode (npr. miniwashom). Ekološki prihvatljiv način suzbijanja šimširova moljca je mehaničko uklanjanje zapredaka orezivanjem grmova. Napadnute biljne organe treba spaliti, a ne ih odlagati u kompost.

Uništen grm šimšira. Snimila Željkica Oštrkapa-Međurečan.
Uništen grm šimšira. Snimila Željkica Oštrkapa-Međurečan.

Štetnik se može i kemijski suzbijati primjenom insekticida. U Hrvatskoj još nemamo registrirane insekticide za ovog štetnika, no mogu se koristiti djelatne tvari koje su u našoj zemlji registrirane za primjenu na ukrasnom bilju, stablima i trajnicama protiv nekih drugih štetnih organizama. Učinkovitost insekticida je najbolja kada se suzbijaju mlade gusjenice. Protiv mladih gusjenica šimširova moljca možete koristiti kombinaciju insekticida na bazi tiakloprida (Calypso 480 SC ) i alfacipermetrin (Fastac EC) ili deltametrin (Decis 2.5 EC).

S obzirom na to da šimširov moljac tijekom godine razvije tri generacije, jedna zaštita nikako neće biti dovoljna! Sve do jeseni potrebno je redovito pregledavati grmove i prema potrebi provoditi neku od preporučenih mjera zaštite.

Mr.sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan, Savjetodavna služba
viša stručna savjetnica
E-mail: [email protected]

zatvori