Petak, 19. travnja 2024.

KOLUMNA Hrana budućnosti

Nisam za stereotipe, poput: zdravi doručak, ručak, večera. Jedem kad mi se jede, kada mi tijelo daje poruku da treba obnoviti energiju.

Mogla bih reći da nikada nisam gladna. Sirova hrana i sirovi hladnoprešani sokovi prepuni su sunutrijenata koje treba naše tijelo! Trebalo bi napustiti stare navike pripreme obroka kuhanjem u korist zdravlja. Najbolje stvari su i najjednostavnije, tako i prehrana sirovom hranom koja zahtijeva samo planiranja i jednostavnu pripremu. Naravno da trebamo dobro poznavati namirnice odnosno njihov sastav nutrijenta i znati ih kombinirati.

Podržavam hranu ” Hranu budućnosti”, koju konzumiram već nekoliko godina i ne bih se vratila na klasičnu hranu. Ne trebam brinuti o posjetu liječnicima i konzumiranju lijekova. Energije imam na pretek, nikada nisam bolesna niti umorna.

U sirovoj prehrani, najbolji i najučinkovitiji su hladnoprešani sokovi i smutiji dobiveni u blenderu velike snage u Vitamixu koji najbolje napravi difuzija stanica zelenja i voća, kojom se kisik i fruktoza najprije transferiraju hranidbeni sastojci u naše tjelesne stanice, koja garantira dobro zdravlje.

Ne trebamo se mučiti pitanjima koje zelenje je i koliko zdrava, koja nije? Koje je povrće zdravo, a koje nije? Zapamtite, sve sirovo je zdravo, i puno nutrijenata, iako se hranili i monohranom, zagarantirat će nam zdravlje.

U mojoj torbi se uvijek nalazi boca sa zelenim kašastim sokom te poneki komad voća! Ponekad, kada hodam imam osjećaj da letim, da idem po zraku, želim trčati.

Kada se vraćam s posla, već mi je u glavi misao koju ću kombinaciju smutija napraviti. Danas sam kupila prekrasno svježe povrće i salatu u našoj voćarni. Jedva sam čekala da dođem doma i da smiksam jednu povrtnu čaroliju. Uspjela sam, naravno. Cijelim putem prema doma, mirisala sam taj celer i sline su mi krenule, te sam odmah smislila kreaciju.

Podijelit ću je s Vama. Osjećam se kao kraljica jer imam vremena napretek te se ne moram više petljati s masnimsuđem i smrdljivim rajnglama. O bože, kako se povlašteno osjećam primivši spoznaju o sirovojelstvu. Pročitala sam mnoge znanstvene knjige i dobro utvrdila gradivo o namirnicama i kako se one ponašaju u našem organizmi, misleći pri tom na dobre i loše.

Bilo bi mi drago da svoje znanje mogu prenijeti na mlade, one koji su još u školskim klupama. Oni su važni i njih bi se trebalo educirati. U zapadnim i naprednim zemljama svijeta to je već normalno. Tamo se mogu naći mlade stasale generacije sirovojedaca, koje nikada nisu okusile kuhanu hranu, a o mesu da i ne govorim. Njih to užasava i vrijeđa ako bi im netko ponudio za jelo meso. Takvi ljudi mogu spasiti svijet od propasti. I nije na odmet rečenica da se ”Smak svijeta događa”. On je već u nama.

Moja baka je znala pričati o ”Smaku svijeta”, da će tada loši i zli na jednu stranu a dobri na drugu. Loši će umirati u najstrašnijim mukama i patnjama. Zar se to ne događa? Pune su bolnice i čekaonice bolesnih ljudi, koji ne mare što jedu, što su jeli i čime hrane svoju djecu!

Mi smo zapravo ono što jedemo! Ako svoje tijelo uništavamo kuhanom hranom, anorganskom životinjskom hranom,industrijskom hranom lako i brzo ćemo biti bolesni, stari, sijedi pogureni, hromi i bez energije. Takve ljude susrećem stalno oko sebe. Oni jednostavno ne mare i ne žele se mijenjati, ne znaju kako bi počeli i nemaju energije. Muče svoja tjela do iznemoglosti i ”vlastitim ustima sebi kopaju grob”.

Umalo zaboravih na recept svojega prekrasnog povrtnog smutija”Povrtne čarolije”

Izvor: Nada Zlatar Lukavski
Izvor: Nada Zlatar Lukavski

 

Povrtna čarolija:

– banana
– stapka celera s listovima
– 5 glavica kelja pupčara
– ¼ limuna
– pola zrelog avokada
– 1 cm đumbira
– 3 dcl vode

 

 

 

 

Nada Zlatar Lukavski
Istraživačica, prezenterica i voditeljica radionica sirove hrane
http://sirovirecepti.blogspot.com
https://www.facebook.com/sirovireceptiblogspotcom
https://www.facebook.com/Zdravlje-iz-Prirode-prirodno-lij

zatvori