Srijeda, 24. travnja 2024.

I Koprivničanci žele graditi slamom

Predavanje “Gradimo slamom” Matka Šiška, jednoga od osnivača Udruge ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa), održano je u srijedu u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović”.

Tvrdo balirana slama žitarica prirodan je, lako dostupan i lokalan ekološki materijal izuzetno pogodan za gradnju raznih tipova građevina. Na predavanju je Matko Šišak objasnio povijest, prednosti, tipove građevina, zakonsku regulativu i tehnologije gradnje baliranom slamom te ujedno predstavio knjigu o gradnji slamom.

Šišak je pokušao objasniti prednosti gradnje slamom pred konvencionalnim materijalima kojima se gradi velika većina građevina u kojima živimo i radimo. Najvažnija prednost je svakako prirodna mikroklima koju slama kao prirodni materijal više pruža u usporedbi s umjetnim industrijskim materijalima koji mogu emitirati toksične spojeve ili uzrokovati vlagu i plijesan zbog slabe difuzije tj. nepropuštanja viška vodene pare u pretjerano zabrtvljenim prostorima.

Izvor: Knjižnica i čitaonica "Fran Galović".
Izvor: Knjižnica i čitaonica “Fran Galović”.

Gradnja slamom spada i pod okrilje održivog graditeljstva koje podrazumijeva korištenje prirodnih materijala za gradnju, brine o energetskoj učinkovitosti i koristi obnovljive izvore energije za funkcioniranje objekata.

Pri gradnji slamom postoji više tehnika gradnje, autor je nabrojio 5, a najraširenija je izrada drvene konstrukcije s ispunom od slame. Pri gradnji takvih kuća vrlo je bitno biti pedantan i ne žuriti, a to se posebno odnosi na žbukanje vanjske ovojnice kuće. U Hrvatskom zakonodavstvu gradnja slamom nije najbolje regulirana, ali nije ni zabranjena. Trenutno u Hrvatskoj postoji oko 30 građevina napravljenih od slame, a od toga četiri su legalizirane. U Njemačkoj se kuće od bala slame grade od 1960-ih godina, a prva je legalizirana 2001. godine.

Posjetitelji predavanja imali su puno praktičnih pitanja za predavača koji je na njih odgovarao iskreno i s puno iskustva.

Tekst: Petar Lukačić, Knjižnica i čitaonica “Fran Galović”

zatvori