Utorak, 26. ožujka 2024.

FOTO Ministar Darko Horvat: Ne doći u ovu županiju bio bi potpun promašaj

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat boravi u službenom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji.

Nakon razgovora u koprivničkom županijskom sjedištu, javnosti je rekao:

Ne doći u jednu županiju koja u ovom trenutku u privatnom sektoru investira gotovo 671 milijun kuna; ne doći u jednu županiju koja u javnom sektoru u ovom trenutku investira preko milijarde; ne doći u županiju u kojoj država trenutno investira preko dvije milijarde kuna i ne doći u jednu županiju u kojoj žive i rade poduzetnici koji uspješno privlače sredstva strukturnih europskih fondova mislim da bi bio pun promašaj. Zbog toga smo danas ovdje.

Ministar poduzetništva i obrta prvi je ministar iz mandata nove vlade koji je posjetio našu županiju, istakao je njegov domaćin, podravsko-prigorski župan Darko Koren:

S obzirom na to da je povijest našeg odnosa s dosadašnjim ministarstvom, bez obzira u kom obliku ono djelovalo, i nekad s Ministarstvom obrta, pa Ministarstvom gospodarstva – Upravom za obrt, pa i za energetiku gdje je gospodin Horvat ostavio značajan trag, ta geneza naše suradnje je vrlo bogata. Posebno se radujemo i puno očekujemo od ovog vremena koje je pred nama.

A da se ima što očekivati, najavio je ministar Horvat rekavši da sa suradnicima djeluje pod krilaticom “Ministarstvo je tu zbog vas”. Tako su i u koprivničkom sjedištu Hrvatske gospodarske komore pred više od 120 ovdašnjih poduzetnika i obrtnika predstavljene ovogodišnje mjere i programi subvencioniranja poduzetništva.

Iako je više slušao nego pričao, ministar poduzetnštva i obrta predstavio je ovogodišnje mjere i programe poticanja poduzetništva. Najavio je da će u sljedeća dva mjeseca popisati sve parafiskalne namete te odlučiti koje treba ukinuti kako bi se olakšalo poslovanje hrvatskom poduzetništvu, a u planu je da se poduzetnicima olakša put do potpora:

To znači da kroz pronalaženje jeftinog izvora financiranja, a jedan smo već našli kroz Hrvatsku banku za obnovu i razvoj, da ponudimo jeftino financiranje odnosno jeftine kreditne aranžmane koji moraju biti na razini 3 postotna poena. U tom trenutku i onaj posto subvencija kamata države i onaj posto subvencije kamata županije i grada ostaju jednim dijelom u državnom proračunu, a dijelom u županijskom i gradskom proračunu. To su sredstva koja jedinicama lokalne i područne samouprave ostaju za neke druge djelatnosti, društvene, sport, kulturu i slično. Mislim da će HBOR tako početi funkcionirati do kraja godine.

Kako bi se važnu instituciju približilo korisnicima, Hrvatska banka za obnovu i razvoj bit će decentralizirana, što znači da će otvoriti poslovnice diljem Hrvatske, pa i u Koprivnici. Ministar Horvat je najavio i da će sustav dodjele potpora biti maksimalno fleksibilan, a novim pravilima potpore će biti dohvatljive većini hrvatskih poduzetnika. Cilj je, kaže ministar Horvat, da se ne ponovi da od milijardu i pol, koliko je poduzetništvu bilo na raspolaganju, povučemo svega 57 milijuna. To nije uspjeh hrvatskog poduzetništva i države već podatak koji se može usporediti s veličinom statističke greške, zaključio je ministar Horvat.

A gostujući u programu Radio Drave, ministar Horvat je rekao da su ga se dojmili poduzetnici koje je posjetio. I dok je Vemo trade primjer dugogodišnjeg obiteljskog poduzetništva, Hangar 18 je totalno suprotni primjer koji pokazuje što mogu mladi ljudi. Najavio je da od ovog trenutka traži modalitet sufinanciranja njihova nastupa na velikom sajmu u Barceloni te je siguran da će to biti prva hrvatska kompanija koja će se predstaviti na ovom prestižnom sajmu.

zatvori