Četvrtak, 25. travnja 2024.

Bekim Sejranović dolazi u koprivničku Knjižnicu

Tekst: Maja Krulić Gačan.

Bekim Sejranović, zanimljiv pisac kojega često nazivaju postjugoslavenskim, u srijedu 27. travnja gostuje na Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice ‘Fran Galović’.

Sejranovića vole i kritika i publika, a živi na relaciji Brčko – Zagreb – Ljubljana – Oslo. Autor je knjige kratkih priča Fasung, kao i romana Nigdje, niotkuda, Ljepši kraj, Sandale i Tvoj sin, Huckleberry Finn. Rođen je 1972. u Brčkom, a 1985. seli u Rijeku gdje pohađa pomorsku školu i studira kroatistiku.

Od 1993. živi u Oslu u Norveškoj gdje je na Povijesno-filozofskom fakultetu magistrirao južnoslavenske književnosti. S norveškog je preveo djela Ingvara Ambjørnsena i Frode Gryttena, a priredio je i preveo antologiju norveške kratke priče “Veliki pusti krajolik”. Za roman Nigdje, niotkuda 2009. godine dobio je Nagradu Meša Selimović koja se dodjeljuje za najbolji roman objavljen na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Njegov posljednji roman, Tvoj sin, Huckleberry Finn, fascinantan je prikaz života na rijeci, prvi takav na ovim prostorima, pa posveta Marku Twainu nije nimalo slučajna. To je istovremeno i roman o potrazi za vlastitim identitetom, odbijanju da se odraste, odnosu oca i sina, ljubavni roman te roman o drogiranju i borbi s ovisnošću.

Druženje s autorom počinje u 19 sati na Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice “Fran Galović”, a ulaz je slobodan.

zatvori