Petak, 19. travnja 2024.

ANDROLIĆ: ‘Pobjeda u Kalniku najavljuje proljeće SDP-a i slavlje na lokalnim izborima’

Državni proračun vrlo je neambiciozan i stvorit će velike probleme Podravini i Prigorju, jedan je od zaključaka današnje konferencije za medije Županijske organizacije SDP-a na kojoj se novinarima obratilo čak troje SDP-ovih saborskih zastupnika: Vedran Babić, Gordana Sobol i Gordan Maras, donedavni ministar poduzetništva i obrta.

Maras je, između ostaloga, upozorio na smanjenje proračuna Hrvatske banke za obnovu i razvoj:

… što znači da će tvrtke, kao što je i Podravka koja je koristila kredite HBOR-a po povoljnim kamatnim stopama između 4 i 5 posto, sada bez toga ostati i to je veliki problem.

Upitna je i državna potpora infrastrukturnim projektima, osim obnove željezničke pruge između Dugog Sela i državne granice s Mađarskom, a Maras je dodao kako mu je posebno žao što staje i projekt nove Obrtničke škole u Koprivnici.

Nepovoljne su i izmjene Zakona o sanaciji javnih ustanova, prvenstveno bolnica, dodala je Gordana Sobol.

Dakle, donosi se zakon po kojem se sanacija prekida, a preostali dio obaveza trebao bi se riješiti sporazumom; ali sredstava nema. Nema ih na razini županija jer ih županije nisu ni trebale planirati, budući da je sanacija trebala trajati još cijelu ovu godinu, a nema ih ni u državnom proračunu.

Zastupnik Vedran Babić kritizirao je i dio proračuna koji se odnosi na znanost i obrazovanje, rekavši da je uistinu napravljena reforma, ali unatrag, s posebnim osvrtom osvrtom na prekidanje projekata javno-privatnog partnerstva u našoj i Varaždinskoj županiji.

Na konferenciji je bio i nedavno ponovno izabrani načelnik Općine Kalnik, SDP-ov Mladen Kešer. Predsjednik Županijske organizacije stranke Milivoj Androlić na kraju je zaključio kako je rezultat izbora u Kalniku najavio „proljeće SDP-a“ i pobjedu na predstojećim lokalnim izborima.

zatvori