Četvrtak, 25. travnja 2024.

ŽELJKO LACKOVIĆ ‘Najštedljiviji hrvatski gradonačelnik’ nagradio osnovca koji najbolje poznaje Sabor

Gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković primio je osnovnoškolca Matu Vidakovića, učenika Osnovne škole Grgura Karlovčana koji je osvojio prvo mjesto u nacionalnom kvizu na temu ‘Koliko poznaješ Hrvatski sabor?’ te mu za nagradu poklonio – laptop.

Dvanaestogodišnji Mato potpredsjednik je svog šestog razreda, voli politiku i radije gleda Dnevnik nego crtiće, a Sabor poznaje bolje od samih zastupnika, piše jutarnji.hr. Mentor mu je na kvizu bio đurđevački profesor povijesti Nikola Cik, a Mato je u konkurenciji od preko 200 učenika kviz apsolutno ‘rasturio’ – točno je odgovorio na svih 30 pitanja, za što mu je trebalo samo 9 minuta i 34 sekunde. Drugoplasiranoj učenici, iz Slatine, trebalo je dvostruko dulje.

Njegov uspjeh, procijenio je Lacković, svakako treba nagraditi. Osim toga, kako je jučer bio i Dan žena, tim su povodom gradonačelnik Lacković i Mato zajedno podijelili ruže zaposlenicama đurđevačke Gradske uprave.

Neka od pitanja s kviza
  1. Na Saboru u Cetinu 1526. – 1527. za hrvatskoga kralja izabran je posljednji pripadnik anžuvinske dinastije. Točno ili netočno?
  2. Najstariji sačuvani spomen o zasjedanju Sabora, u gradu Zagrebu, nalazi se u _______________.
  3. Sabor poznat kao “veliki”, odnosno “najintelektualniji” Sabor na kojemu su sudjelovali mnogi ugledni umjetnici i znanstvenici, održan je _______________.
  4. Kako se zove predsjednik ZAVNOH-a Hrvatske, koji kasnije postaje prvi predsjednik Narodnog sabora Hrvatske?
  5. Ustavom Republike Hrvatske definirano je koliko najviše stranaka može biti izabrano u Sabor. Točno ili netočno?

Odgovori: 1. Netočno; 2. zapisniku Sabora Kraljevine Slavonije 1273.; 3. 1861. godine; 4. Vladimir Nazor; 5. Netočno.

Lacković – najštedljiviji hrvatski gradonačelnik

Gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković ujedno je i najštedljiviji u Hrvatskoj, objavio je početkom mjeseca portal gradonacelnik.hr. Prije svega, poznato je da svoju dužnost obavlja volonterski, a troškove života podmiruje prihodima od svog odvjetničkog ureda.

Gotovo nevjerojatno djeluje podatak da je Grad Đurđevac u 2014. godini na službena putovanja potrošio – 323 kune ili 0,001% gradskog proračuna, odnosno 0,039 kuna po glavi stanovnika. To čak, ističe Lacković u razgovoru za Večernji list, nisu njegovi troškovi već vjerojatno troškovi njegove zamjenice Kristine Benko Markovice. Nikada, kaže, nije koristio službeni automobil niti službeni mobitel, niti je uzeo gradsku dnevnicu.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Kada je 2013. godine kao nezavisni kandidat preuzeo vlast, dočekala ga je proračunska rupa od oko pet milijuna kuna. Brzim i odlučnim potezima unutar dvije godine proračun je doveo u suficit, a jedna od prvih odluka bila mu je smanjenje plaća zaposlenicima gradske uprave i gradskih tvrtki za 21 posto. Na tome je uštedio oko tri milijuna kuna, dok je dodatnih 1,6 milijuna pribavio objedinjenjem javne nabave za ustanove i poduzeća.

Osim toga, 1,7 milijuna kuna uštedio je na plaćama i naknadama za članove gradske vlasti: on i njegova zamjenica volontiraju, a nema više naknada i dnevnica ni za predsjednika i potpredsjednika Gradskog vijeća niti za vijećnike i članove gradskh odbora. Tajna štednje, kaže, krije se u malim računima jer u njima leži pravo bogatstvo.

Đurđevac se sada okreće razvojnim projektima, kaže Lacković. U planu je tehnološki park zajedno s poboljšanjem internetske infrastrukture, kao i ulaganja u sport i kulturu. Uz to, posvetit će se i poboljšanju imidža Đurđevca: na ulazu u grad postavit će dodatnu rasvjetu, a planira, kako je prije mjesec dana objavila ePodravina.hr, tamo zasaditi i polje lavande te tako pozitivno šokirati ljude koji dolaze u Đurđevac.

No, ni to nije sve. Đurđevačko područje krasi i veliko bogatstvo pitke vode, stoga je – uz izgradnju vodocrpilišta Đurđevac 2 – u planu i daljnje iskorištavanje tog potencijala. Đurđevački bazen, istaknuto je lani, peti je po veličini i kvaliteti u Europi.

zatvori