Četvrtak, 25. travnja 2024.

Za novac koprivničkih građana konkurira 205 prijava iz 82 udruge

Prvu stepenicu u dodjeli javnog novca – administrativnu provjeru javnih poziva za sufinanciranje javnih potreba iz koprivničkog gradskog proračuna – prošlo je 205 prijava koje su kandidirale 82 udruge.

24 prijave od 15 udruga nisu prošle ovu prvu stepenicu, rekao je Dravi.info pročelnik za društvene djelatnosti i europske poslove Darko Ledinski ocijenivši: – Pojavljuje se već poznata situacija da na sreću imamo više programa i projekata i više financijskih zahtjeva nego što je količina novca kojom raspolažemo. Kad velim na sreću, to znači da ljudi imaju niz odličnih ideja koje žele realizirati, a mi ćemo nastojati podržati što veći broj njih.

Koliko je novca u pitanju? – O novcu u ovom trenutku u detalje ne mogu razgovarati. No izvjesno je da su potrebe i želje veće od objektivnih mogućnosti što pokazuje perspektivu djelovanja civilnog društva u Koprivnici. Nama je cilj da cijeli ovaj posao odradimo korektno, stručno, moralno, kvalitetno i potpuno transparentno. Zadao sam si zadatak da do kraja ovog posla pozovem sve predstavnike udruga koje su kandidirale projekte i programe da u vrlo otvorenom razgovoru riješimo sve eventualne nedoumice te da nađemo način kako cijeli sustav u budućnosti poboljšati. Imam neke ideje no htio bih vidjeti što oni na koje se odnose misle o njima.

Administrativna provjera prva je stepenica u dodjeli novca. Projekti koji su je prošli bit će podvrgnuti konkretnom i temeljitom ocjenjivanju, a obavit će ga, kako kaže pročelnik Ledinski, neovisni, nepristrani, stručni i kompetentni ocjenjivači: – Tri ocjenjivača, nezavisno jedan od drugoga, čak ni ne znaju jedan za drugoga, ocjenjuju svaki program i projekt. Kriteriji su razrađeni u detalje. Na temelju tih nezavisnih ocjena formira se konačna ocjena svakog programa. Konačnu odluku na temelju tih ocjena donosi gradonačelnica grada Koprivnice.

Od ove godine novost je imenovanje ocjenjivača projekata. Lista s njihovim imenima objavljena je na nacionalnom nivou, a moguće je izabrati i ocjenjivače iz lokalne zajednice.

Je li bilo teško odlučiti tko će ocjenjivati koprivničke projekte? – Imali smo problem naći dovoljan broj kvalitetnih ocjenjivača. Oni rade volonterski, dakle besplatno i naravno da nije moguće naći dovoljan broj kompetentnih. Lijepo je to u Ministarstvu zamišljeno: predstavnici civilnog društva trebaju se aktivno uključiti u ocjenjivanje i evaluaciju i njihovo je mišljenje gotovo presudno. No dolazimo do problema jer ako su kompetentni, uglavnom su uključeni u rad udruga, a kao takvi ne mogu sudjelovati u procesu ocjenjivanja i odlučivanja o dodjeli novca jer su tako u sukobu interesa te time otvaramo put sumnje u dodjelu javnog novca. Stoga smo popis ocjenjivača dopunili kompetentnim stručnim osobama iz Gradske uprave. Oni će taj posao raditi u svoje slobodno vrijeme, dobrovoljno su na to pristali i radit će bez naknade. Kako biste shvatili obim posla koji ih očekuje, dovoljno je reći da po prijavi treba oko sat vremena za njen pregled i ocjenu.

Tko su onda ocjenjivači koprivničkih projekata? – Neću govoriti o njihovim imenima jer im treba osigurati potpunu sigurnost, anonimnost i nepristranost. Oni će odraditi svoj posao na najbolji mogući način. Konačnu odluku potpisuje gradonačelnica, a prije nje u lancu odgovornosti je pročelnik. Za sve što bude dobro, bit će zaslužni ocjenivači i svi ostali koji rade taj posao. Za sva nezadovoljstva odgovornost ćemo snositi gradonačelnica i ja i bit ćemo spremni odgovoriti na svaki upit i na svako nezadovoljstvo. Tako osiguravate ljudima u kući da rade bez pritiska.

Pitanje koje se nameće odnosi se na one koji nisu prošli administrativnu provjeru. Neki su eliminirani primjerice stoga što prijavu nisu dostavili u originalu. Imaju li takvi možda priliku za kakav, uvjetno rečeno, popravni? – Reći ću ovako. S obzirom da nismo isključivi, a naravno da poštujemo proceduru jer smo legalisti, dali smo maksimalnu priliku svakome tko je mogao da ispravi dokumentaciju. To se naravno ne odnosi na slučajeve koji su nepopravljivi, poput kašnjenja s prijavom, odnosno prijave izvan roka, ili traženja više novca od predviđenog iznosa. Garantiram da su među ovih 15 oni koji nisu ispunili administrativne uvjete, dakle samo oni čije prijave nisu prihvatljive ili pak oni koji se nisu odazvali na naše pozive da poprave propuste u dokumentaciji. Mislim da sam jasno odgovorio.

Ledinski kaže da će konačna odluka o konkretnoj raspodjeli novca, dakle o raspodjeli javnog novca za realizaciju projekata koji budu ocijenjeni kao značajni za građane, biti objavljena najkasnije 20. travnja.

Popis pristiglih prijava možete vidjeti u ovome dokumentu.

Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori