Četvrtak, 25. travnja 2024.

SAT ZA ZEMLJU Pogledajte koliko nam zapravo znači tih par ugašenih svjetiljki

Fotografije ispod ovoga odlomka snimljene su u razmaku od nekoliko minuta, jedna neposredno prije 20:30 i jedna neposredno kasnije. Postavke fotoaparata bile su identične. Jedina razlika: ugašena rasvjeta na Trgu bana Jelačića.
Trg bana Jelačića prije...
Trg bana Jelačića prije…
... i poslije gašenja ulične rasvjete.
… i poslije gašenja ulične rasvjete.

“Sat za Zemlju” (Earth Hour) u Koprivnici se obično svodi samo na taj gotovo-središnji, omanji gradski trg. Radi se, inače, o globalnoj inicijativi koja je krenula u Australiji prije devet godina, nakon čega je brzo stekla popularnost. Ne zahtijeva puno: jedine upute su da se jedne subote u ožujku između 20:30 i 21:30 (po lokalnom vremenu) ugasi što više svjetala. Neki tako u tamu bace kupaonicu, no neki se gradovi propisno zamrače. Lijepa simbolična gesta koja planet doduše neće spasiti, ali će, barem nakratko, malo skrenuti pozornost na njega.

Tako se i ove godine skupina Koprivničanki i Koprivničanaca svih životnih dobi okupila na našem podravskom Jelačić-placu kako bi odala počast našem planetu i podsjetila na to koliko nam je važan. Sve je to organizirao CISV Croatia uz tradicionalno paljenje svijeća posloženih u 60+. Za glazbeni ugođaj pobrinuo se Mihovil Maloča, a Astronomsko društvo Koprivnica postavilo je svoj teleskop s namjerom promatranja Mjeseca i Jupitera što su, doduše, gotovo u potpunosti omeli oblaci. Oni rijetki trenuci kada bi se Mjesec ukazao između njih izazvali su veliko oduševljenje djece.

Trg bana Jelačića u 21:29.
Trg bana Jelačića u 21:29.
Trg bana Jelačića u 21:31.
Trg bana Jelačića u 21:31.

Onda je tih sat vremena prošlo i rasvjeta se ponovno upalila, a okupljeni razišli. Tko zna, možda sljedeće godine malo više svjetiljki bude ugašeno. Ovako, da nije bilo te male, ali bučne skupine na Trgu bana Jelačića, nitko ne bi ni primijetio da se nešto zbiva; slučajni bi prolaznici vjerojatno pomislili kako je nestalo struje.

zatvori