Utorak, 23. travnja 2024.

PROLJEĆE PRED VRATIMA Koliko će potrajati sunce i toplina?

Sveti Patrik donio nam je dašak pravog proljeća, mnogi bi od nas rekli – napokon. Promjenjivo vrijeme koje je obilježilo prvu polovicu ožujka konačno je malo popustilo i Sunčeve zrake ugrijale su nas do sasvim ugodnih dnevnih temperatura. Koliko će to potrajati?

Idemo redom. Ovakvo stabilno i ugodno vrijeme zasigurno će nas pratiti još nekoliko dana. Petak će također biti sunčan i razmjerno topao, na radost i veselje svih proljetoljubaca. Nešto oblaka možda projuri nebom tek u večernjim satima, ali to onako, simbolično. Pirkat će nekakav slab zapadni povjetarac, a nakon hladnog jutra (0-2°C) danju lako možemo i do 14 stupnjeva.

Subota će ipak biti mrvicu drugačija. Naime, zapuhat će slab do umjeren sjeverni vjetar koji će sa sobom donijeti i nešto oblaka – ne baš jako mnogo, ali dovoljno da se subota u prognozi označi kao promjenjivo sunčana ili djelomično vedra, kako vam drago. To osobito vrijedi za večernje sate kada samo ponegdje može pasti i koja kap kišice, možda u obliku kakvog slabijeg proljetnog pljuščića. Naglašavamo: ponegdje. Većina mjesta ostat će suha. Jutro će biti malo toplije nego u petak, a najviša dnevna možda stupanj-dva niža. Sjeverno strujanje zraka pobrinut će se i da osjećaj ugode bude manje izražen nego prethodna dva dana, no sve u svemu ne može se baš reći da će biti hladno.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

nedjelju nam se vraća sunce i proljetni feeling. Ipak, vjetar će okrenuti na slab jugozapadni, a ta lagana južina, kao što to obično biva, bit će signal skore promjene vremena; o tome u sljedećem odlomku. Jutarnja temperatura mogla bi biti još malo viša, kao i najviša dnevna koja možda dosegne i 14-15°C.

Od ponedjeljka stvari se lagano kompliciraju. Nije sporno da će veći dio dana biti promjenjivo ili djelomično sunčan te još uvijek topao. No, u večernjim satima ili u noći na utorak sprema se nekakva fronta uz sjeveroistočnjak i kišu. Valja istaknuti kako prognostički modeli oko toga još uvijek nisu usuglašeni; oborine bi, po nekima, mogle ostati podalje od naših krajeva. Uspije li nas zahvatiti ta fronta cijeli bi utorak mogao biti oblačan i kišovit te nešto hladniji, ali ponavljamo: to još uvijek nije sigurno.

Razlike u prognostičkim modelima dolaze do izražaja i u daljnjem razdoblju. Dok jedni vide nastavak promjenjivog vremena s povremenom kišom, možda i obilnijom, drugi upućuju na pretežno stabilno i toplo ranoproljetno vrijeme. Tko će biti u pravu, pokazat će – vrijeme. Takva nesloga, inače, nije tako neobična za ovo doba godine pa u pučkoj meteorologiji postoji fraza ožujak-luđak.

Kako god na kraju ispao sljedeći tjedan, uživajte u lijepom petku i vikendu. Dodajmo za kraj da nam upravo u nedjelju, u 5:31 ujutro, i formalno odnosno astronomski dolazi proljeće. A čini se da će nedjelja biti sasvim u skladu s proljetnom ravnodnevnicom.

zatvori