Srijeda, 24. travnja 2024.

‘Ukidanje državnog subvencioniranja prijevoza srednjoškolaca nije dobra ideja’

Država je naumila uštedjeti 94 milijuna kuna na prijevozu srednjoškolaca. Slične mogućnosti najavljivala je i prošla vlada Kukuriku koalicije, na što su u Koprivničko-križevačkoj županiji izražavali negodovanje.

Evo što je danas Radio Dravi izjavio zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ivan Pal:

Osobno smatram da bi to bio jedan loš potez jer je odluka o subvencioniranju srednjoškolskog prijevoza bila dobra odluka prošle vlade. Ona je prepoznala neravnopravnost učenika u srednjim školama koji putuju iz ruralnih prostora u srednje škole koje su u urbanim, gradskim sredinama. U selima nema srednjih škola pa učenici sa sela putuju u srednje škole u grad. Naravno da učenici koji putuju iz Gole u Koprivnicu nemaju iste uvjete kao i učenici koji iz Koprivnice idu u iste te srednje škole. To je bilo prepoznato kao nešto što treba izjednačiti, a prošla je vlada nekoliko godina osiguravala dio novca za to.

Pal izražava zadovoljstvo što su klubovi zastupnika HDZ-a i MOST-a ipak tijekom vikenda odlučili istaknuti amandmane. Tako bi do kraja školske godine sustav ostao isti, a potom bi se prijevoz sufinancirao prema socijalnom cenzusu.

Ako Vlada donese takvu odluku, naravno da ćemo je i mi kao osnivač morati poštovati. Poznavajući socijalnu strukturu naših učenika koji koriste ovu subvenciju, mislim da će velik broj učenika i dalje koristiti ovu mogućnost na sličan način kao i do sada.

Podsjetimo, mjesečna autobusna karta u Podravini i Prigorju srednjoškolce košta od 600 do oko 2.000 kuna. Zahvaljujući županijskom programu, učenici za autobus plaćaju 50, a za vlak 20 kuna mjesečno. Oko polovice cijene osigurava država, a ostatak Županija, koja za tu namjenu godišnje izdvaja oko 7 milijuna kuna, dok se dijela svoje zarade odriče i prijevoznik.

zatvori