Četvrtak, 18. travnja 2024.

PREDAVANJE Goran Šafarek ispričat će nam kako stvari zaista stoje u Siriji

Goran Šafarek, naš poznati biolog, ekolog, fotograf, snimatelj i svjetski putnik, nedavno se vratio iz ratom zahvaćene Sirije. Svoja iskustva prenijet će sugrađanima na zanimljivom predavanju u ponedjeljak u Knjižnici i čitaonici ‘Fran Galović’.

U Siriji je boravio s Hrvojem Ivančićem, a glavni im je zadatak bio snimiti dokumentarni film za HRT uz dodatne reportaže za hrvatske medije. – Na predavanju ću pokušati predočiti kako je to zapravo biti ovih dana u Siriji – kaže Goran. – Obično ljudi zamišljaju svakodnevno razaranje i rezanje glava, no stanje je zapravo vrlo složeno i kompleksno. Dovoljno je reći, primjerice, da se u centru Damaska život odvija normalno, a svega kilometar-dva istočnije i južnije su islamisti i tamo se vode velike borbe i velika su razaranja. Tako da ću pokušati prikazati kakvo je otprilike stanje, doduše – moram se ograditi – na teritoriju pod kontrolom sirijske vlade.

http://drava-info.hr/2016/02/goran-safarek-snima-dokumentarac-o-ratu-u-siriji/

Osim toga, tu je i jedna vrlo aktualna tema za nas: – Također, pokušat ću na jedan nepretenciozan način objasniti uzroke izbjegličke krize i što to tjera ljude iz Sirije, budući da se i Hrvatska, pa i Podravina, našla na putu tog izbjegličkog vala.

Kako to da se s ptica, žaba i zmija Goran prebacio na ratno izvještavanje? – Radili smo dokumentarac o ratu, ali nije to bilo pravo ratno reporterstvo. Odlučio sam se na to jer je bila zima, dakle ne baš zanimljiva sezona za biologe, nema toliko akcije niti vanjskih aktivnosti. Zanima me između ostaloga i povijest i svašta drugo pa sam prihvatio poziv kolege Ivančića, novinara, publicista i književnika koji je dobar poznavatelj Bliskog istoka i bio je već nekoliko puta u Siriji, čak i za vrijeme rata.

Predavanje o Goranovih deset dana u ratnoj Siriji održat će se u ponedjeljak 21. ožujka od 19 sati na Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice.

zatvori