Petak, 19. travnja 2024.

POLICIJA UPOZORAVA Ovakve stvari još uvijek leže uokolo – budite oprezni

Nakon slučajne detonacije zakopane ručne bombe kod Borovljana prošle subote, policija je na današnjoj konferenciji za medije ponovno podsjetila na opasnost od odbačenih bombi i drugih eksplozivnih sredstava koja se mogu nalaziti bilo gdje, a često se i otkrivaju na neuobičajenim mjestima.

Nažalost, ponekad pronalazak takvog sredstva, kao u ovom posljednjem slučaju, rezultira nenamjernom detonacijom te posljedicama koje mogu biti i tragične. Kako je istaknuo vođa grupe za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave koprivničko-križevačke Mato Radotović:

Moram vas upozoriti, kao i sve naše sugrađane, da su odbačena minsko-eksplozivna sredstva najopasnija sredstva.

Ručna bomba M-75, kakva se najčešće pronalazi i kakva je eksplodirala u subotu u Borovljanima. Snimio Marko Posavec.
Ručna bomba M-75, kakva se najčešće pronalazi i kakva je eksplodirala u subotu u Borovljanima. Snimio Marko Posavec.

Subotnja eksplozija u borovljanskom vinogradu nije bila prvi put da je odbačeno sredstvo nenamjerno detonirano, podsjeća Radotović.

Na području Policijske uprave ovo nije prvi slučaj da je došlo do aktiviranja odbačenog minsko-eksplozivnog sredstva. Dosad smo imali pet takvih slučajeva. Jedan od njih, na području Policijske postaje Križevci, završio je sa smrtnim posljedicama. Nedavno smo, evo, imali događaj s teškim tjelesnim ozljedama, a u preostala tri slučaja radilo se samo o materijalnoj šteti.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Također, uvijek valja biti na oprezu jer nesavjesni i neodgovorni građani ne biraju mjesta na kojima će se riješiti oružja.

Prošle godine u studenom imali smo slučaj u Ždali gdje je crna ručna bomba M-75 pronađena u odvodnom kanalu. Pronašla su ju dvojica učenika, obavijestili su svoje roditelje, mi smo izašli na teren i izuzeli sredstvo.

Radotović je još jednom podsjetio kako se građani oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava mogu riješiti na vrlo jednostavan način, što im omogućuje policijska akcija “Manje oružja, manje tragedija”. Rezultati te akcije u prva dva mjeseca ove godine bolji su nego u istom razdoblju lani: u siječnju i veljači građani su se dragovoljno riješili 11 pušaka za razliku od lanjskih 5 te 56 komada minsko-eksplozivnih sredstava, dok ih je prije godinu dana bilo tek 11. No, u isto vrijeme povećan je i broj kaznenih djela nedozvoljenog posjedovanja oružja kojega očito još u velikom broju ima u našoj okolini.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori