Četvrtak, 25. travnja 2024.

‘Pisanica od srca’ izložena u Beču, nakon čega putuje u Filež

U Hrvatskom centru u Beču jučer je postavljena “Pisanica od srca”.

Pisanica je poklon Koprivničko-križevačke županije i njene turističke zajednice Hrvatskom centru u Beču i Literarnom i kulturnom društvo LIKUD iz Fileža. Pisanica će nekoliko dana prije Uskrsa biti preseljena iz Beča upravo u Filež, mjesto u kojemu žive gradišćanski Hrvati gdje će biti stalno postavljena ispred mjesne crkve.

Svečanosti primopredaje u Beču prisustvovali su veleposlanica RH u Austriji Vesna Cvjetković, direktor predstavništva HTZ-a u Beču Ranko Vlatković, predsjednik Hrvatskog centra u Beču Tibor Jugović, predsjednik LIKUD-a iz Fileža Franjo Palković, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren i direktor Turističkog ureda TZ KKŽ Zdravko Mihevc.

Izvor: Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije.
Izvor: Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije.

Predsjednik Hrvatskog centra u Beču gospodin Jugović izrazio je oduševljenje projektom županijske turističke zajednice „Pisanica od srca“ i velikim uskršnjim jajetom oslikanim u maniri naive, te zahvalio na ovom unikatnom uskršnjem poklonu. Veleposlanica gospođa Cvjetković istaknula je kako je ovo još jedan način prenošenja i nastavka starih hrvatskih tradicijskih običaja.

Pisanica je nastala u sklopu likovne kolonije „Alpe Adria – Srce naive“ 2014. godine, a oslikali su je umjetnici iz više zemalja članica Alpe Adria Saveza. Literarno i kulturno društvo LIKUD bilo je prošle godine i partner u projektu „Alpe Adria – Srce naive“, te je postavljanje Pisanice u Filežu nastavak višegodišnje dobre suradnje.

Svečanost je bila praćena velikim interesom predstavnika medija, a mnogobrojni posjetitelji sa zanimanjem su razgledali Pisanicu koja je u Beč donijela duh podravskog naivnog slikarstva.

zatvori