Četvrtak, 25. travnja 2024.

Cvjetovima narcisa do denzitometra za koprivničku bolnicu

Subotnji Dan narcisa, akcija koja simbolizira borbu protiv raka dojke, ove godine označava početak humanitarne akcije za kupnju denzitometra. Odlučile su tako organizatorice, članice Udruge žena s bolestima dojke Nada.

Tako će uz već tradicionalne edukacije i darivanje narcisa, novčani prilozi građana ovaj puta biti inicijalna sredstva za kupnju važnog dijagnostičkog aparata koji je više nego potreban u koprivničkoj Općoj bolnici “Dr. Tomislav Bardek”.

Zašto nam svima treba denzitometar, Dravi.info je pojasnila koprivnička fizijatrica, dr. Sanja Švarc Janjanin: – Denzitometar je aparat kojega zovemo zlatnim standardom u dijagnosticiranju osteoporoze. Bez denzitometra mi ne možemo dijagnosticirati osteoporozu od koje boluje oko 12% stanovništva. U taj prosjek spada i Koprivnica. To je velik broj pacijenata koji su trenutno prisiljeni odlaziti u Viroviticu, Varaždinske Toplice, Bjelovar, Zagreb… uglavnom u druge gradove kako bi im se dijagnosticirala osteoporoza.

Dr. Sanja Švarc Janjanin (Privatna arhiva).
Dr. Sanja Švarc Janjanin (Privatna arhiva).

Osim što pogađa 12% stanovništva i to više žena nego muškaraca, osteoporoze se moramo bojati i zbog toga što ona uzrokuje, upozorava dr. Švarc Janjanin:

– To je bolest koja će neliječena dovesti do fraktura. Upravo to želimo prevenirati i spriječiti liječenje pravovremenom detekcijom. Kad gledate staru dobnu populaciju koje ima sve više, pogotovo žensku, to je veliki broj žena koje čak i na minimalnu traumu dožive frakturu kuka. To za sobom povlači boravak u bolnici, operaciju… I iako naši kirurzi to sjajno rade, to je nešto što za sobom vuče nove komplikacije. Jedna četvrtina takvih pacijentica više ne prohoda. Ne vraća se svojim normalnim životnim aktivnostima. A zbog komplikacija ležanja i svega onoga što se nadovezuje na takav operativni zahvat, veliki broj završi smrtno. Nekada smo, kad smo počeli govoriti o osteporozi, rekli da je to smrtonosna bolest koja odnosi veliki broj pacijentica starije životne dobi.

Dr. Švarc Janjanin kaže da, iako od osteoporoze više boluju žene, to ipak nije isključivo ženska bolest. A kako bismo je dijagnosticirali, verificirali i dobro liječili, potreban nam je denzitometar. Osim dijagnosticiranja, pretraga je bitna i kako bi se pratio tijek bolesti.

Inače, denzitometrija je među rijetkim dijagnostičkim postupcima koji nisu neugodni i ne bole. Čak se nije potrebno ni skinuti, kao ni posebno pripremati, te vrlo kratko traje. Sjećaju se toga pacijenti koji su prije desetak godina imali prilike obaviti mjerenja u koprivničkoj bolnici, kada su ovdašnji fizijatri koristili nekoliko mjeseci posuđeni aparat koji je „šetao“ od bolnice do bolnice. Riječ je o aparatu koji spada u kategoriju onih koji izvode rentgenske pretrage. Koristi X-zrake, no riječ je o vrlo malim dispozicijama zračenja, a ispitivanje se obavlja na kralježnici i kuku.

Dr. Švarc Janjanin kaže da bi denzitometriji trebale biti podvrgnute sve žene starije od 65 te muškarci stariji od 70 godina. Računica pokazuje da ogroman broj pacijenata u Koprivnici potencijalno treba tu uslugu.

Denzitometar košta između 300.000 i pola milijuna kuna. U Udruzi Nada su uvjereni da će zajedništvom svih i ovu akciju uspješno privesti kraju i tako konačno omogućiti da se važna pretraga mjerenja gustoće kostiju može obaviti i u koprivničkoj bolnici. Prvi korak je sutra od 10 do 12 sati na koprivničkom Zrinskom trgu.

I moja gruba računica. Ako usporedimo cijenu denzitometra i cijenu operacije kuka, liječenja i saniranja komplikacija, vjerujem da bi bilo vrlo lako odlučiti što je isplativije.

Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori