Četvrtak, 25. travnja 2024.

MARIO KOLAR ‘Između tradicije i subverzije’ priča je o kajkavskoj kulturi u turbulentnom povijesnom razdoblju

“Između tradicije i subverzije” najnovija je knjiga književnika Marija Kolara, ujedno i voditelja knjižnice Sveučilišta Sjever u Koprivnici. Knjiga je zapravo analiza sadržaja časopisa ‘Kaj’ pokrenutog 1968. godine koji je dao svoj medijski prostor kajkavskoj književnosti i kulturi.

Autor nam je rekao zašto se odlučio za analizu sadržaja baš tog časopisa:

Zato što je to bio prvi medij koji je za svoju temu odabrao fenomen kajkavijane i zato što se uklapalo u neke moje istraživačke interese.

Knjiga ‘Između tradicije i subverzije’ kruna je Kolarova dugogodišnjeg istraživačkog bavljenja kajkavštinom koji je ujedno rezultirao i doktorskim radom u kojem se autor bavio časopisom Kaj i kajkavskom kulturom od 70-ih nadalje.

Između tradicije i subverzije

Kolar nam je otkrio i zašto knjiga nosi ime ‘Između tradicije i subverzije’:

Časopis i sam fenomen kajkavske književnosti i kulture je tradicionalan, a isticanje te kajkavske komponente bilo književnosti, bilo kulture pa i samog kajkavskog jezika je u načelu rušenje ustaljenih predodžbi pogotovo u vremenima kad je časopis pokrenut. Svi znamo da se radi o turbulentnom hrvatskom razdoblju koje je kulminiralo Hrvatskim proljećem.

Autor trenutno priprema novu knjigu na tragu drugačije problematike od njegove posljednje. Radi se putopisu iz 16. stoljeća kojeg je napisao Juraj Hus iz Rasinje i to je najstariji književni tekst podravske književnosti. Izvorno je napisan na latinskom jeziku i nikad dosad preveden na hrvatski jezik i objavljen u formi knjige.

zatvori