Četvrtak, 25. travnja 2024.

Prisjetili smo se velikog čovjeka – dr. Milivoja Kovačića

Večer sjećanja na dr. med. Milivoja Kovačića (Varaždinske Toplice 28.6.1927. – Koprivnica 5.12.2015.) održana je protekle srijede u koprivničkoj Knjižnici i čitaonici ‘Fran Galović’.

Koprivničanci i gosti prisjetili su se njegovog života i djela. O višedesetljetnom stručnom i publicističkom doprinosu dr. Kovačića koprivničkoj medicini izlaganje je održala dr. Elizabeta Horvatić, specijalist kliničke patologije. Željko Poljak, hrvatski znanstvenik, liječnik, književnik i publicist prisjetio se dugogodišnjeg entuzijastičnog i upornog rada dr. Kovačića na popularizaciji planinarstva u Podravini i Hrvatskoj, a Renato Rac i Ivica Kušek iz Hrvatskog planinarskog društva „Bilo” dopunili su portret dr. Kovačića spojivši ga s poviješću planinarstva u Koprivnici.

U nemogućnosti osobnog dolaska svoj prilog o dr. Milivoju Kovačiću pripremio je i monsinjor Stjepan Razum, predsjednik Društva za povjesnicu Zagrebačke nadbiskupije “Tkalčić”. Dr. Kovačić je bio član ovog društva od 1998. do smrti, 2015. godine. Društvo okuplja osobe koje promiču i istražuju povijest Zagrebačke nadbiskupije te prikupljaju i objavljuju izvore i radove vezane uz ovu temu. Dr. Kovačić je svojim pisanim radovima doprinio svrsi Društva – napisao je životopise dvaju poznatih koprivničkih svećenika, Stjepana Pavunića i Mihovila Kolarića.

Dr. Kovačić je članke i knjige objavljivao i u mnogim drugim časopisima i izdavačkim kućama. Osim što je bio liječnik, povjesničar koprivničke medicine te član i dugogodišnji predsjednik Hrvatskog planinarskog društva „Bilo“ u Koprivnici, dr. Kovačić je bio i aktivan član Crvenog križa u Koprivnici i Varaždinu. Tijekom života bio je član, suradnik i predsjednik brojnih društava iz područja društveno-humanističkih i medicinskih znanosti, a za svoj rad je primio priznanja i nagrade.

Tekst: Knjižnica i čitaonica “Fran Galović”.

zatvori