Goran Šafarek. Snimio Marko Posavec.
Dok se život u središtu Damaska barem donekle odvija normalno, u drugim gradskim četvrtima vode se teške borbe između sirijske vojske i drugih zaraćenih frakcija, a neki su gradovi – poput Homsa – uništeni gotovo do temelja.

Život je u dijelovima Sirije postao nemoguć, ispričao je koprivnički biolog, fotograf, snimatelj i putopisac Goran Šafarek okupljenima na predavanju u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” u ponedjeljak navečer. Kako je rekao i u svom prvom javljanju iz Sirije za Dravu.info detonacije su uobičajene, vojska je posvuda, a stanovništvo koje nije pobjeglo iz zemlje nastoji sačuvati živu glavu u tom kaosu.

Zaraćenih strana je mnogo i situacija je iznimno složena; vijesti koje putem medija dopiru do nas znatno su pojednostavljeni prikaz stvari, rekao je Šafarek. U Siriji je snimao dokumentarni film za HRT zajedno s Hrvojem Ivančićem te pripremao reportaže za druge medije. Kretali su se uz vojnu pratnju isključivo na područjima pod kontrolom sirijske vlade, no bili su i na samim prvim crtama bojišnica protiv Islamske države i drugih ratnih skupina. Kazao je i kako se u vijestima često prikazuje velik teritorij pod kontrolom ISIL-a, iako je najveći dio tog teritorija zapravo prazna pustinja.

Kako smo zbivanja u Siriji posredno doživjeli i mi u Podravini putem izbjegličke krize koja je lani zahvatila i naš dio svijeta, Šafarek kaže kako je najbolje rješenje: zaustaviti rat u Siriji, obnoviti zemlju i omogućiti ljudima da se tamo vrate. U brojnim dijelovima Sirije život je sada nemoguć, stoga je egzodus iz te zemlje sasvim normalna i očekivana pojava. – Tko je vidio ove scene iz Homsa, jasno mu je da se ljudi tamo ne mogu vratiti – kaže Šafarek. – Tamo je nekada živjelo nekoliko stotina tisuća ljudi. Neki su se zakleli da se više nikada neće vratiti, svatko ima svoje razloge. Neki bježe da doslovno spase život, neki od loše ekonomske situacije, neki od Assada, neki od ratobornog islamizma…

Osim toga, smatra da bi predsjednik Bashar al-Assad naposljetku ipak trebao odstupiti jer je i njegova diktatura dijelom bila među uzrocima rata. – Za sada nema nekih naznaka skore stabilizacije sukoba, iako se govorka o nekakvom dogovoru Rusa i Amerikanaca. Nekako sve ide u smjeru političkog dogovora, naravno bez suradnje radikalnih militanata. Ipak, i sam predsjednik rekao je jednu logičnu stvar: ne možete nametati zapadnjački tip demokracije u arapska društva koja su potpuno drugačija, pogotovo sunitski dijelovi. Oni imaju svoje zakone i jednostavno imaju potrebu za nekom vrstom kulta ličnosti, poput kralja u Jordanu i tako dalje. No, cilj broj jedan je zaustaviti rat i razaranje.