Srijeda, 17. travnja 2024.

DRŽAVNI FINANCIJSKI UDAR NA KOPRIVNICU Iako je zadnja opcija, uvođenje prireza nije isključeno

Predstavnici Kukuriku koalicije u Koprivnici upozorili su na maćehinski odnos države prema našem prostoru. Naime, u državnom proračunu nema stavki koje pokazuju brigu države za Podravinu i Prigorje, a najavljene reforme iskazuju se kroz skidanje projekata na područjima gdje Domoljubna koalicija i MOST nisu na vlasti.

Zaključio je to predsjednik koprivničkog SDP-a i predsjednik Gradskog vijeća Zoran Gošek te ustvrdio: – To je, mogu reći, prvi financijski udar na Koprivničko-križevačku županiju, Grad Koprivnicu, Varaždinsku županiju i Grad Varaždin. Samo ću spomenuti da je prošla vlada, za koju su predstavnici Domoljubne koalicije rekli da je nenarodna, da nije ništa napravila, ipak na sebe preuzela financiranje Sveučilišta Sjever koje je postalo osmo javno sveučilište; s Hrvatskim vodama i Ministarstvom poljoprivrede riješili smo problem nasipa potoka Koprivnica; projekt Pedijatrije u završnoj je fazi; država je preuzela obvezu financiranja JPP-a za Gimnaziju; sporazum za projekt JPP “Koprivnica škole” u završnoj je fazi te je provedena dokapitalizacija Podravke. A nova vlada… nažalost, od svega je ostalo samo financiranje Sveučilišta Sjever, dok je sve drugo ispalo iz državnog proračuna.

U državnom proračunu nema stavke izgradnje nove Pedijatrije u koprivničkoj bolnici, nema projekta JPP “Koprivnica škole” kao ni izgradnje nove Obrtničke škole u Koprivnici, a nema ni onoga što je proteklih godina stečeno. Riječ je o državnom sufinanciranju 55% lokalnih obveza JPP-a za koprivničku Gimnaziju, odnosno oko 8,5 milijuna kuna: 3,6 milijuna za grad Koprivnicu i oko 5 milijuna koliko godišnje za tu namjenu ima obvezu podmiriti Koprivničko-križevačka županija.

Prema svemu sudeći, od kapitalnih projekata za koje se u Koprivnici ozbiljno računalo na državnu potporu, za sada – ništa. I dok su stavke u lanjskom državnom proračunu za ovdašnje projekte i potpore dosegle 20,5 milijuna kuna, one su iz ovogodišnjeg proračuna, kao i iz projekcija do 2018. – iščezle. Tome usprkos, Zrinski trg pokušava sam iznaći rješenja za neke od projekata, kaže dopredsjednik koprivnčkog SDP-a, dogradonačelnik Mišel Jakšić te najavljuje da će početkom idućeg tjedna biti jasnije koliko je izvjestan “plan B” za izgradnju nove škole na Podolicama.

No sve u svemu, Vladine su odluke znatan udar na gradski proračun, ocjenjuje Jakšić: – Mi smo proračun planirali na temelju sporazuma i ugovora koje imamo i prihoda koje možemo isplanirati. Neplanski ostajemo bez cca. četiri milijuna kuna. Ono što me više frapira je to što po Zakonu o proračunu, kad si u privremenom financiranju, moraš ispoštivati sve ono što si imao u godinu dana prije. Država nije ispoštovala svoju obvezu za prvi kvartal o troškovima za JPP koprivničke Gimnazije. Ako tako ostane, morat ćemo sjesti nanovo i vidjeti gdje možemo rezati na pravima dužnosnika, na kolektivnim ugovorima, na udrugama i na nekim projektima te razmišljati gdje namaknuti tih neplanski izgubljenih 4 milijuna kuna. A nadam se da je to jedino bez čega ćemo ostati u ovoj godini.

Znači li to da Koprivničanci mogu očekivati uvođenje prireza? – Mi ćemo sve napraviti da do toga ne dođe. Ja osobno sam i danas rekao da će prirez biti zadnja opcija za ovaj grad i građane ovoga grada. Ali ako nastavimo u ovome smjeru u kojemu se krenulo, ne bih isključio ni tu mogućnost.

Osim što će o problemima koje su uzrokovale Vladine odluke izvijestiti premijera i resorne ministre, Jakšić kaže da će o svemu razgovarati i sa saborskim zastupnicima iz naše županije, ali i županom, iako oni pripadaju suprotnim političkim opcijama.

Bez obzira na to je li riječ o štednji ili političkim potezima kojima se izražava pravi omjer trenutnih snaga, ostaje za primijetiti da bi Zrinski trg mogao žaliti za propuštenim prilikama da se za vrijeme prošle vlade odradi sve što je potrebno za osiguranje novca za izgradnju nove Pedijatrije, ali i za veliki projekt izgradnje školskih objekata iz projekta JPP “Koprivnica škole”.

zatvori