Utorak, 26. ožujka 2024.

UZ DAN ŽENA Znate li tko je ‘patuljasta Amazonka hrvatskog feminizma’?

Knjižnica i čitaonica ‘Fran Galović’ u suradnji s knjižnicama koprivničkih srednjih škola na poseban će način u utorak, 8. ožujka, obilježiti Dan žena – predavanjem pod naslovom ‘Što je nama Marija Jurić Zagorka i što smo mi njoj?’

Predavanje će održati Miroslava Vučić, ugledna urednica izdavačke kuće Školska knjiga. Ujedno će predstaviti i proširenu verziju Zagorkinih djela koji su napokon objavljeni cjeloviti, onakvi kakvima ih je Zagorka napisala. Pogovorima su ih popratili akademik Krešimir Nemec, Maša Kolanović, Maša Grdešić i Tatjana Jukić, čime je akademska zajednica djelima naše velike spisateljice pridala status kanonskog izdanja.

“Da je Zagorka Engleskinja, čitao bi ju cijeli svijet”, tvrdi profesorica Vučić koja će Zagorkine romane smjestiti u kontekst hrvatske književnosti te reći nešto o njenoj spisateljskoj i novinarskoj karijeri.

Predavanje o patuljastoj Amazonki hrvatskoga feminizma, kako je Zagorku nazvao Stanko Lasić, održat će se u Gimnaziji “Fran Galović” u utorak, 8.3., od 11:30 do 12:30.

 

zatvori