Petak, 29. ožujka 2024.

DAN ORALNOG ZDRAVLJA Naši mališani iz godine u godinu imaju sve zdravije zube

Koprivnički mališani obilježili su danas edukativnim radionicama i prigodnim programom Svjetski dan oralnog zdravlja, kojemu je inače posvećen 20. ožujak.

Dvanaestu godinu za redom na ovaj način Preventivni tim dječje i preventivne stomatologije Nade Šešić podsjeća na sve ono što rade tijekom cijele školske godine. U Koprivnici se predškolska i školska djeca educiraju o zdravom načinu prehrane, oralnom zdravlju zubi, ukazuje im se na važnost redovite i dobre oralne higijene kao i kontrolnih pregleda zubi. Prevencijom se na ovaj način može mnogo učiniti, ali to je težak posao, ističe stomatologinja Nada Šešić.

Prevencija je dugotrajan i mukotrpan posao. Lijepi i zdravi zubi nisu slučajnost nego je to rezultat dugogodišnjeg rada i brige roditelja, djece, odgojno-pedagoških djelatnika i naravno liječnika dentalne medicine.

U današnjem prigodnom programu sudjelovala su djeca koprivničkih osnovnih i srednjih škola, Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Podravsko sunce” te dječjih vrtića “Tratinčica” i “Sv. Josip”. Petar Šafar, Martin Stančec i Jan Šijak objasnili su nam zašto moramo prati zube:

– Prati zube je važno zato da nemamo karijes i da nas ne bole zubi.
– Zato da ne budemo imali karijes i da nam ne budu zubi zmazani, a jedan naš dječak u razredu ima zmazane zube malo.
– Važno je prati zube da nemamo karijes, da nas ne bole zubi i da nam nisu zmazani.

Ono čime se Koprivnica može pohvaliti jest da je, zahvaljujući dugogodišnjoj prevenciji, broj karioznih zubi kod svakog šestogodišnjaka u 2015. godini smanjen na 2,7, što je jedan kariozni zub manje nego pet godina ranije. Pohvalan rezultat je i da je KEP-indeks koprivničkih dvanaestogodišnjaka 1,5, dok je isti indeks, koji označava broj karioznih i ekstrahiranih zubi, u Hrvatskoj 4,2.

zatvori