Četvrtak, 25. travnja 2024.

DAMIR FELAK (HDZ) Podravini i Prigorju 20, Sveučilištu Sjever 25 milijuna državnih kuna

Vlada je, kao što je objavljeno, prihvatila prijedlog državnog proračuna za ovu godinu. Prihodi su planirani u visini od 114,9 milijardi kuna, a rashodi od 122,4 milijarde, iz čega je vidljivo da je planiran i deficit od 7,5 milijardi kuna ili 2,2 posto BDP-a. Prema Vladinom planu, na materijalnim rashodima uštedjelo bi se 260 milijuna kuna, subvencijama 550 milijuna kuna, pomoćima 300 milijuna, naknada građanima i kućanstvima 560 milijuna, ostalim rashodima 550 milijuna kuna i rashodima za nabavu nefinancijske imovine 280 milijuna kuna.

Kako je prošla naša županija u državnom proračunu, odnosno što mogu očekivati Podravci i Prigorci, pitanje je koje je Drava.info uputila HDZ-ovom saborskom zastupniku, Koprivničancu Damiru Felaku: – Tek kroz rasprave u Saboru moći ćemo točno razabrati gdje smo mi. Prema onome što sam za sad pročitao, uočio sam da je predviđeno oko 20 milijuna kuna izravnih potpora jedinicama lokalne samouprave i županiji. To je 50% više u usporedbi s planom za prošlu godinu. Naime, izvršenje proračuna za 2015. godinu još nije iskazano, pa je moguće uspoređivati samo planove.

Riječ je o potporama u visini od 600.000 pa do 1,7 mil. kn koliko je predviđeno za Općinu Sveti Ivan Žabno. Pravo na te potpore imaju općine s ispodprosječnim prihodima. Država je predvidjela izravne potpore za 13 ili 14 općina na našem području, među kojima su Drnje, Peteranec, Kloštar Podravski s najmanjim prihodom po glavi stanovnika, pa Koprivnički Bregi, Sokolovac… I samoj Županiji država je predvidjela neposrednu pomoć od 1,260.000 kuna. Kako će taj novac naša Županija iskoristiti dijelom je definirano zakonom, a dijelom će o tome odlučiti županijsko vodstvo.

Vaš stranački predsjednik i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko najavio je nedavno, boraveći na obilježavanju obljetnice stranke u našoj županiji, da će Vlada realizirati u našem kraju prvenstveno infrastrukturne projekte, poput završetka brze ceste te nizinske pruge. Imaju li ti projekti svoje stavke u državnom proračunu?

– Stavke s tim nazivima ne postoje u državnom proračunu, no ti se projekti financiraju iz proračuna poduzeća, Hrvatskih cesta i Hrvatskih željeznica. Stoga to nije navedeno u državnom proračunu već te projekte treba tražiti u proračunima tih javnih poduzeća.

Hoćete li ih onda potražiti u tim proračunima?

– Da. Očekujem da ću najtočnije podatke o tim projektima imati nakon razgovora s resornim ministrom. No kao posebno zanimljivo za grad Koprivnicu i našu županiju moram istaći planirano financiranje Sveučilišta Sjever. Za tu je namjenu u državnom proračunu predviđeno blizu 25 milijuna kuna. To je povećanje od preko 500% u odnosu na prošlu godinu pa vjerujem da će to biti dostatno za pokrivanje njihovih potreba.

Čini se da onda možemo biti zadovoljni. Naime, Zagrebačko i Zadarsko sveučilište dobili su znatno manje novca pa će biti pitanje hoće li moći pokrenuti istraživanja ili pokriti materijalne troškove.

– Vjerujem da možemo biti zadovoljni. Situacija je takva da se negdje moralo štedjeti da bi se prebacilo drugom korisniku. U ovogodišnjem državnom proračunu ostvarujemo uštede veće od 2,5 milijarde kuna. I kao što to obično biva, u principu se svi zalažemo za reforme, ali kad ih treba provesti kod nas samih, onda baš i nismo za njih. Najbolje su kad se provode negdje drugdje.

Takve smo konstatacije imali prilike slušati i od vaših kolega zastupnika iz vladajuće većine prošlog saziva. Znači, u nečemu se slažete. No, zastupniče Felak, da li od svoje baze i odgovornih u Koprivničko-križevačkoj županiji imate naputke da možda lobirate za neki projekt za koji bi trebalo naći novac u državnom proačunu?

– Ovogodišnji državni proračun, svjedoci smo, donosi se tek u ožujku i definiran je trošenjima iz prva dva mjeseca. Tu je bilo vrlo teško odlobirati nešto novo što već nije bilo ranije zadano. To nam pokazuje da trebamo lobirati za državni novac za iduću godinu. Ove godine, s obzirom na uštede i obveze koje država ima, poglavito prema plaćama i mirovinama, bojim se da je vrlo teško očekivati potpore izvan ovih koje država planira na području infrastrukturnih investicija.

Što očekujete, kakvu će potporu državni proračun dobiti od saborskih zastupnika?

– Osobno očekujem da će proračun dobiti potporu većine zastupnika. Za njegovo izglasavanje treba natpolovična većina svih saborskih zastupnika. Očekujem da će zastupnici vladajuće većine dići ruku za proračun i da ćemo, nakon što idući tjedan bude provedena rasprava, u petak imati proračun.

zatvori