Srijeda, 27. ožujka 2024.

COSMO STUDENTICA Petra Sedlanić budućim studentima: Uzmi ono što najviše voliš i pretvori u zanimanje

Koprivničanka Petra Sedlanić, studentica treće godine novinarstva, proglašena je Cosmo studenticom godine. Tako naš grad, uz Ivu Horvat koja je proglašena Cosmo poduzetnicom, ima čak dvije pobjednice natječaja “Ja sam više od selfija” kojim Cosmopolitan predstavlja uspješne žene. Da ponijeti ovu titulu nije bilo lako potvrdila nam je sama Petra, a što joj ona znači i zašto su čitatelji Comopolitana uz stručni žiri odabrali baš nju, saznali smo od buduće novinarke.

Razgovarala Nela Carek.

Kakva mora biti Cosmo studentica?

– Pametna, ambiciozna, kreativna, svestrana i pozitivna!

Tko je sve bio u konkurenciji?

– U konkurenciji su bile tri uspješne i kreativne cure. Prema zanimanjima, nalazimo se u sličnim krugovima i zato je do samog kraja pobjeda bila neizvjesna. Jedna cura je magistrica ljudskih prava i političkih znanosti, bavila se modnim novinarstvom i volontirala u nevladinim organizacijama. Druga je, prigodno, provodila istraživanje o selfiejima i magistrirala na tu temu, a istraživanje su objavili i strani mediji, dok treća konkurentica studira germanistiku i fonetiku i radi kao voditeljica na TV Student. Teška, odnosno dobra konkurencija – pametne cure s velikim planovima za budućnost.

Izvor: Facebook.
Izvor: Facebook.

Što misliš što ih je uvjerilo da si baš ti Cosmo studentica?

– Budući da se radi o tituli koju biraju čitatelji i stručni Cosmopolitanov žiri, mislim da me kod čitatelja istaknula mala različitost, odnosno pozitiva koju nose moji (budući) projekti, a kod žirija svestranost. Kao časopis namijenjen ženama, osim zabavnih, česti su članci o samopouzdanju i sl. pa mislim da ovim natječajem podupiru već postojeću ambicioznost.

Hoće li ti ovo priznanje na bilo koji način pomoći u tvojim daljnjim planovima?

– Hoće! Neovisno o opipljivim stvarima, odmah u početku sam dobila ooogromnu podršku svih koji me okružuju. Naravno, moji bližnji su uvijek uz mene, ali ovaj se puta taj krug proširio na one i za koje nisam bila toliko svjesna da me podržavaju i da su ponosni na to što radim. Tako da se natjecanje odmah u početku, i da nije bilo pobjede, isplatilo! No, uz to zajedništvo, stigla je i pobjeda! Jeej! Obitelj, prijatelji i dečko razveselili su se i više nego ja, što je pobjedu učinilo najslađom. Osim što ću dobiti nagradu na Cosmo partyju, ovu ću titulu staviti u životopis. Natjecanje je velika promocija mog/našeg e-reaLista, a na poslovnom planu proširuje se moja mreža ljudi s kojima ću (možda) u budućnosti surađivati.

Izvor: Facebook.
Izvor: Facebook.

Zašto si upisala studij novinarstva?

– Ono što me uvijek prati je pisanje, pričanje, nastupanje, radoznalost, a u zadnje vrijeme mi govore da imam “šefovskog” potencijala, hahaha. Novinarstvo sam odlučila upisati u 5. razredu osnovne škole, nakon što sam pogledala prvu epizodu Big Brothera i željela biti voditeljica koja se kupa u šljokicama. Sad mi je to jako smiješno, ali to je usmjerilo moje interese. Ono što mi je potvrdilo moj odabir bila je emisija “Provjereno”. Tad sam odlučila da ću pisati o ljudima i životu. Predstavljanje kreativaca, pomaganje potrebitima, zanimljivi socijalni eksperimenti koji ukazuju na zanimljive stvari svakodnevice kojih nismo uvijek svjesni – to je bio moj cilj koji se nedavno počeo ostvarivati.

S čime se baviš u slobodno vrijeme?

– Zajedno s tri kolegice i najbolje prijateljice, Vlatkom Ernečić, Majom Lončarek i Mirtom Škof, radim na projektu e-reaList. Nastao je u sklopu smjera Novi mediji, ali to je zapravo realizacija naših ideja nastalih tijekom fakulteta. Pišemo (a u planu je i snimanje videa) o kreativnim i pozitivnim ljudima, provodimo socijalne eksperimente, osmišljavamo zabavne top liste, dijelimo sa svijetom svoja razmišljanja, ukratko – pišemo o pozitivnim stvarima koje nas okružuju, bez ikakvog ograničenja. Imamo potporu profesora i kolega, koja nam je trenutno jako bitna i potiče nas da nastavimo s tim. Inspiracija nam je život, sve što nas okružuje je tema ako je prezentirana na pravi način.

Više od šest godina bavila sam se glumom u kazalištu, ali zbog nagomilanih obaveza koje sam si zadala početkom ove akademske godine, morala sam (privremeno) odustati. No, jedva čekam da se vratim tim divnim daskama. Završila sam Styrijinu medijsku akademiju gdje sam prvi put imala priliku pred stručnim žirijem predstaviti svoj projekt (i to je bio ženski časopis, haha). Radim puno različitih honorarnih poslova, promocija, pa baš slobodnog vremena i nemam puno, ali sve što radim me ispunjava, pa ništa od toga nije problem.

Izvor: Facebook.
Izvor: Facebook.

Što planiraš nakon završetka fakulteta?

– Jao, to ne znam, odnosno ne trebam znati, ali znam da idem u dobrom smjeru. Nemam neki određeni cilj, primjerice biti glavna urednica Jutarnjeg lista. Voljela bih da e-reaList naraste u nešto veliko, a moguće je da će se to dogoditi budući da takva vrsta internetskog novinarstva ne postoji još u Hrvatskoj. Mi ćemo se time nastaviti baviti iz ljubavi i zadovoljstva, a što bude, bude. U zadnje vrijeme, privlače me i srodne grane, PR i marketing, pa bih se voljela okušati i u tome. Znam da ću mijenjati zanimanja i radna mjesta jer volim izazove kroz koje upoznajem sebe. A i život je stvarno prekratak da bismo upali u rutinu.

Koji bi savjet dala učenicima i maturantima pred kojima je odabir fakulteta?

– Uzmi ono što najviše voliš i pretvori u zanimanje! Slušaj sebe, zanemari bilokakve žalopojke tipa “joj, s tim se nikad nećeš zaposlit” jer ako ti usade u glavu “ne” onda će “ne” i biti. Jednom mi je mama rekla: “Zapamti si da uvijek možeš sve što poželiš!” Ja se toga držim i stvarno mogu. Zapamti i ti!

zatvori