Petak, 19. travnja 2024.

ASTRID NOX ‘Želimo pronaći romskog dječaka kojeg sam snimila prije 18 godina’

‘Sreća/happiness’ naslov je niza od deset crno-bijelih fotografija koje je Astrid Nox (Pavlović), rođena Virovitičanka s velikim tragom u Koprivnici, predstavila publici u petak navečer u Kulturno-kreativnom centru Pixel pod okriljem Udruge Mamuze.

Na fotografijama je nomadska romska obitelj koju je zatekla na makadamskom putu iza koprivničkog groblja, a tamo se uputila kako bi snimila aktove jednog koprivničkog muškog modela. Obitelj je pristala na fotografiranje, dok je nesuđeni model slijedom toga izgubio zanimanje. Rezultat su, kaže Astrid, fotografije “najsretnijih ljudi koje je ikada snimila” – a godinama fotografira ljude. Snimljene su analognom Mamiyom na filmu srednjeg formata.

Prava priča tek bi se mogla razviti, napomenula je Astrid. – Spletom okolnosti jedna moja studentica radi na jednom romskom portalu. U suradnji s još nekim osobama planiramo proširiti doseg ovih fotografija i ove izložbe te pokušati pronaći dječaka s fotografija koji je sada punoljetan.

A ako ga uspiju pronaći, poklonit će mu – motocikl.

Nakon otvorenja izložbe Astrid je okupljenima održala zanimljivo predavanje o svojoj specijalnosti – filmskim žanrovima.

zatvori