Četvrtak, 25. travnja 2024.

(NE)SIGURNOST CESTOVNOG PROMETA Čak trećini svih prometnih nesreća kumovao alkohol

Stanje sigurnosti na podravsko-prigorskim cestama u prva dva mjeseca ove je godine nešto bolje nego lani, rekla je na jučerašnjoj konferenciji za medije Policijske uprave koprivničko-križevačke voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa, Mirela Škvorc.

Prometnih nesreća nešto je manje, ali još uvijek ima jako puno sudionika u prometu pod utjecajem alkohola. 17 posto sudionika i 23 posto vozača koji su sudjelovali u prometnim nesrećama imali su određenu količinu promila u organizmu, podsjeća voditeljica Škvorc. – To bismo mogli sumirati tako da su nam vozači pod utjecajem alkohola prouzročili čak jednu trećinu prometnih nesreća, što je vrlo velik udio. Iako je broj ovih nesreća u odnosu na prošlu godinu nešto smanjen, ipak je ovaj udio tih nesreća u ukupnom broju još uvijek velik i mi se nadamo da ćemo ovim našim aktivnostima to uspjeti smanjiti.

Vozači pod utjecajem alkohola skrivili su čak 28 posto prometnih nesreća u prva dva mjeseca ove godine.

Osim njih, kaže voditeljica Škvorc, problematični su i mladi vozači koji su prouzročili 23 posto prometnih nesreća, od toga i jednu s poginulom osobom kada je u Imbriovcu smrtno stradao biciklist. To je 60 posto više nego u istom razdoblju lani. – Mladi vozači obično u manjem obimu stradavaju od ostalih sudionika u prometu, pa je i to nešto na što im treba skrenuti pozornost. Znači da nisu odgovorni samo za sebe već i za sve osobe koje prevoze u vozilu, ali isto tako moraju voditi računa i na to da svojim kršenjem prometnih propisa dovode u opasnost i vozače koji im dolaze u susret ili se voze iza njih, kao i vozače bicikala i pješake – podsjeća voditeljica Škvorc.

Kao i dosad, policija će i dalje provoditi preventivno-represivne akcije te druge mjere i aktivnosti usmjerene na povećanje sigurnosti u prometu, a osobitu pozornost će posvetiti alkoholiziranim i mladim vozačima.

zatvori