Petak, 29. ožujka 2024.

Županijske nagrade i priznanja: ‘Ako su predloženi Prva liga, onda je Podravka Liga prvaka!’

Gotovo jednoglasno članovi Županijske skupštine odlučili su o dodjeli nagrada i priznanja.

Tako će nagradu za životno djelo dobiti križevački umjetnik Zoran Homen, a nagradu “Mara Matočec” za promicanje ljudskih prava Tamara Premuš također iz Križevaca. Nagradu za doprinos ugledu i promociji županije dobit će Turistička agencija Silvija Turist i KUD Molve.

Za iznimna postignuća u protekloj godini nagrađuju se đurđevačka Udruga Mali princ i koprivnička tvrtka Hangar 18. Županijske zahvalnice dobit će Radio Križevci, NK Borac iz Imbriovca, Franjo Barić iz Sigeca i Udruga Sigečko srce te Mješoviti pjevački zbor umirovljenika grada Koprivnice. Svi su prijedlozi dobili jednoglasnu potporu osim Radio Križevaca, koji nisu dobili potporu donedavnih županijskih laburista, sada neovisnih vijećnika – Zlatko Delimar je bio protiv, a njegova kolegica Gordana Međimorec suzdržana.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Ni ovogodišnje odlučivanje o županijskim nagradama i priznanjima nije prošlo bez rasprava. U ime oporbenog kluba, SDP-ov Darko Ledinski ne dvoji da svi predloženi zaslužuju nagrade i priznanja no zamolio je da mu se obrazloži kako to da Podravka nije ispunila kriterije za nagradu za doprinos ugledu i promociji naše županije. Ledinski je uvjeren da su i predlagatelj (Grad Koprivnica), a i sama Podravka dovoljno respektabilni te podsjeća da su iza ove koprivničke kompanije dobri rezultati, inozemna akvizicija i investiranje u nove Belupove tvornice. Osim toga, Podravka do sada nije dobila ni jedno županijsko priznanje, podsjetio je Ledinski te zaključio: – Ako su predloženi Prva liga, onda je Podravka Liga prvaka!

Ledinskom nije jasno da članovi Skupštine nisu u prilici dići ruku za Podravku, iako je uvjeren da bi svi, osobito oni zaposleni u Podravki, to učinili. No u tome ga je demantirao jedan od vijećnika koji je iz klupe dobacio da ne bi svi digli ruke za Podravku.

Predsjednica Županijske skupštine i zamjenica predsjednice Odbora za dodjelu javnih priznanja Verica Rupčić podsjetila je da se slična situacija dogodila 2001. godine no prema Statutu naše Županije skupštini su stigli gotovi prijedlozi te dodatna pojašnjenja nisu predviđena.

Zdravko Tuba. Snimio Marko Posavec.
Zdravko Tuba. Snimio Marko Posavec.

Predsjednik Odbora za izbor i imenovanja, HSS-ov Zdravko Tuba, izašao je za govornicu i rekao da ne zna kako su u Odboru glasali zaposlenici Podravke no primijetio je da onih 1.500 koliko ih je ostalo bez posla u toj kompaniji sigurno ne bi diglo ruke za takvu nagradu Podravki.

Raspravu je na kraju okončala Verica Rupčić koja je primijetila da je pred svima nama još puno godina pa će valjda i Podravka dobiti nagradu.

– U nadi je spas – uzvratio je Ledinski.

zatvori