Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Tko su koprivnički najvolonteri u 2015. godini

Robert Šarec i Petra Šarko najbolji su koprivnički volonteri u 2015. godini, dok je za najbolju manifestaciju provedenu od strane volontera proglašena aktivnost Udruge osoba s invaliditetom “Bolje sutra” grada Koprivnice, “I ja sam za ples”.

Odlučili su to volonteri i udruge na jučerašnjoj tradicionalnoj dodjeli priznanja najistaknutijim volonterima grada Koprivnice “Zlatni vol 2015”, koju su ove godine zajednički organizirale Udruga “Kopriva” i Udruga mladih Koprivnica.

U konkurenciji od sedam nominiranih volontera za Zlatnog vola – koji se dodjeljuje volonteru starijem od 29 godina, najviše je glasova dobio volonter Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“, Robert Šarec. Zbog poslovnih obaveza on nije mogao prisustvovati dodjeli priznanja pa je u njegovo ime priznanje i nagradu primila predsjednica Udruge, Marija Mraz.

– Robertov rad ću i najbolje ja komentirati jer znam koliko je skroman i on bi o sebi rekao “Pa to je normalno da volontiram i da pomažem”. Robi je samozatajan, ali izrazito vrijedan i ima visok stupanj senzibilitet prema osobama s invaliditetom i hvala mu od srca za sve i jako mi žao da nije danas tu s nama – rekla je o njegovom volontiranju Marija Mraz.

Najistaknutijom volonterkom mlađom od 29 godina proglašena je Petra Šarko, volonterka Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama “Latice”. Petra, ponosna vlasnica nagrade “Zlatni volek”, je već od malih nogu bila upoznata s djecom s teškoćama u razvoju slušajući mamine priče o njihovoj rehabilitaciji te je kad je odrasla i sazrjela, i sama odlučila krenuti u tome smjeru i upisati Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet.

– Drago mi je da sam počela volontirati u Udruzi „Latice“ jer sam sa sigurnošću odlučila koji fakultet želim upisati – rekla je Petra.

Priznanje Zlatno krdo također je otišlo Udruzi osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ i to za volontersku akciju “I ja sam za ples”. Cilj akcije, u kojoj je sudjelovalo tridesetak volontera, bila je promocija plesa za osobe s invaliditetom, rušenje predrasuda i stereotipa da osobe s invaliditetom ne mogu plesati, senzibilizacija javnosti o osobama s invaliditetom i stvaranje jednakih mogućnosti za sve građane Koprivnice.

– Bila je to prva i jedinstvena akcija u Republici Hrvatskoj u kojoj smo pokazali da ukoliko vjerujemo u čuda i želimo ih ostvariti, niti za koga od nas ne postoje barijere – rekla je nakon uručenja nagrade volonterka Udruge, Renata Glavica.

Posebna priznanja primile su Vjekoslava Winter iz Udruge žena “Goričko srce” kao najstarija volonterka koja volontira s napunjene 93 godine te Adela Sočev u ime Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica za koordinaciju volontera za vrijeme izbjegličke krize.

Predsjednik UMKO-a, Gordan Knežević, posebno je zadovoljan ovogodišnjom publikom, ali i nominiranima u kategoriji “Zlatni volek”.

– Kao organizatori “Zlatnog vola 2015” možemo biti iznimno zadovoljni, ne samo brojem nominiranih, nego i brojem publike koja je došla popratiti, zapljeskati i vidjeti koji su to ljudi dobili priznanja. Veseli me i da je broj “Zlatnih voleka” koji je puno, puno veći nego prošle godine – rekao je.

Organiziranje “Zlatnog vola”, nakon UMKO-a, od sljedeće godine preuzima novoosnovani Volonterski centar.

-Svake godine je razina organizacije sve bolja i bolja i pred nama je teški posao. Bit ćemo zadovoljni ako na početku zadržimo istu razinu kvalitete. Ponosni smo na to da možemo nastaviti tradiciju, da to i dalje ostane volonterska nagrada Koprivnice, rekao je voditelj Centra, Ivan Funtek.

Koprivničke volontere pozdravio je dogradonačelnik Koprivnice, Mišel Jakšić, a svečanost dodjele priznanja uveličali su i učenici Umjetničke škole “Fortunat Pintarić” Vedran Kučić, Iva Herman, Leticija Crnković, Petra Lesar, Lucija Frančić i njihov korepetitor Albert Vučinović. Posebne skulpture za Zlatnog vola, voleka i krdo izradio je koprivnički kipar, Dragutin Ciglar.

zatvori