Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO Zavod za javno zdravstvo obilježio 22 godine rada

Današnjim predstavljanjem publikacije „Zdravlje i zdravstvena zaštita Koprivničko-križevačke županije“ završilo je obilježavanje 22. godišnjice rada županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Bio je to povod da se župan Darko Koren osvrne na rad Zavoda:

Ono što je nama posebno važno su ove posljednje godine kada je Zavod preseljen u zgradu bivše interne u Općoj bolnici. Izmještanjem Zavoda dobili smo prostora za našu ljekarnu koju smo također nedavno posjetili. Mislim da se sve to izuzetno uklapa u kvalitetan zdravstveni sustav kakvog želimo imati na području naše županije.

Jedna od aktivnosti koje je Zavod provodio u proteklih tjedan dana je i testiranje stolice na skriveno krvarenje što može biti simptom raka debelog crijeva. Kakav je bio odaziv, rekla nam je ravnateljica Zavoda, Draženka Vadla.

Do sada smo podijelili 350 trakica, odaziv je još u tijeku, ali ono što možemo već sada reći je da su od odazvanih, dvije osobe bile pozitivne. Prema tome, s njima će se raditi detaljnija dijagnostika da se utvrdi o čemu se radi.

Ravnateljica Vadla istaknula je da će Zavod i u budućnosti nastaviti provoditi aktivnosti vezane uz prevenciju.

Svakako ćemo nastaviti što bolje obavljati našu preventivnu aktivnost, promicati zdrave stilove života, prevenirati bolesti koliko je mogće putem nacionalnih programa i sve one aktivnosti koje nam nameće zajednica, da je to problem zajednice pa ćemo ga nastojati rješavati.

Za kraj, ravnateljica Vadla ističe da na području naše županije ljudi najviše umiru od moždanog udara te kardiovaskularnih bolesti, po čemu se ne razlikujemo od ostatka Hrvatske niti ostalih razvijenijih zemalja. No, za razliku od njih, Hrvatska – pa tako i naša županija – još uvijek ima uzlazan trend smrtnosti od karcinoma, ponajviše pluća i dišnog sustava, debelog crijeva i prostate. Kod žena, među deset vodećih uzroka smrti je i karcinom dojke.

zatvori