Subota, 20. travnja 2024.

Gradonačelnica Vesna Želježnjak nepravomoćno osuđena zbog lažiranja putnih naloga

Gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak na Općinskom je kaznenom sudu u Zagrebu nepravomoćno osuđena na 11 mjeseci zatvora, odnosno dvije godine uvjetno, zbog krivotvorenja putnih naloga za putovanja na sjednice Sabora tijekom 2012. godine.

Pritom joj je sud kao olakotnu okolnost uzeo to što dosad nije osuđivana te činjenicu da je Saboru već vratila sporni iznos od nešto manje od pet tisuća kuna.

Obrana je već 28. siječnja predala opširnu žalbu na presudu, istaknuo je odvjetnik Krunoslav Kunštić koji vodi obranu koprivničke gradonačelnice:

Žalbom, između ostalog, iznosimo stajalište da sud nije u potpunosti sagledao sve činjenice i okolnosti predmetnog slučaja i da je zbog toga, prema našem mišljenju, došao do pogrešnog zaključka, ali i da je tijekom postupka sud počinio i neke procesne pogreške zbog kojih žalbenom sudu predlažemo ukidanje presude i novo suđenje.

U žalbi se iznosi i kako su neki od navedenih datuma netočno navedeni, te da gradonačelnica Koprivnice puna tri mjeseca nije koristila pravo naknade putnih troškova iz čega proizlazi da nije imala namjeru oštetiti državni proračun ili steći nepripadnu materijalnu korist, navodi odvjetnik Kunštić i dodaje kako je državi tako zapravo uštedjela oko deset tisuća kuna na koje je imala pravo.

Odvjetnik Kunštić i gradonačelnica Želježnjak presudu su primili ovih dana, a donio ju je sudac Marijan Bertalanič 11. prosinca 2015. godine. Kako doznajemo od zamjenice glasnogovornika Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, Saše Lui, za svako kazneno djelo utvrđena je kazna zatvora od sedam mjeseci, a potom izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 11 mjeseci. Nakon toga primijenjena je uvjetna osuda s rokom kušnje od dvije godine:

Zbog kaznenih djela prijevare iz čl. 236. st. 1. KZ, te krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 1. KZ, dana 11. prosinca 2015. godine donesena je presuda kojom je okrivljena Želježnjak Vesna nepravomoćno proglašena krivom zbog učina kaznenih djela iz čl. 236. st. 1. KZ i čl. 279. st. 1. KZ. Za svako kazneno djelo utvrđena joj je kazna zatvora u trajanju od 7 mjeseci, a potom izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 11 mjeseci, a zatim temeljem čl. 56. KZ primijenjena uvjetna osuda s rokom kušnje u trajanju od 2 godine. Temeljem čl. 148. st. 1. ZKP-a okrivljena je obvezana nadoknaditi trošak postupka u iznosu od 2.000,00 kuna.

Dana 28. siječnja 2016. godine okrivljena je putem branitelja uložila žalbu na navedenu presudu.

Gradonačelnica Koprivnice pritom je dužna i nadoknaditi trošak postupka u iznosu od dvije tisuće kuna.

Podsjetimo, gradonačelnici Želježnjak na teret se stavlja to što je u više navrata na sjednice Sabora putovala Opel Insigniom koprivničke Javne vatrogasne postrojbe te troškove iskazivala kao da je koristila vlastiti automobil. Na suđenju su svjedočili zapovjednik JVP-a Slavko Lakuš, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, predsjednik Gradskog vijeća Zoran Gošek, zamjenik gradonačelnice Mišel Jakšić i bivši saborski zastupnik Darko Ledinski.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori