Četvrtak, 25. travnja 2024.

Usvojen preustroj Gradske uprave, Jakšić: Ovime nikoga ne nagrađujemo niti kažnjavamo

Kao što je bilo za očekivati, reorganizacija koprivničke gradske uprave usvojena je većinom vladajućih glasova uz potporu laburista. Oporbeni HDZ, HSS i HRAST nisu digli ruke za predloženu reorganizaciju jer im je nelogična, u krivo vrijeme i imaju dojam da se njome nekoga kažnjava i nagrađuje.

Reorganizaciju Gradske uprave vijećnicima je predstavila gradonačelnica Vesna Želježnjak, koja je istakla da smanjuju broj upravnih odjela sa 6 na 4. Konkretno, ukidaju se Upravni odjel za održivi razvoj i europske poslove i Upravni odjel za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša. Njihove se djelatnosti dijele po drugim upravnim odjelima, o čemu smo već izvijestili. Gradonačelnica je istakla da je Koprivnica prvi grad koji smanjuje broj upravnih odjela i tako pokazuje da se i s manje može biti učinkovitiji.

U ime kluba vijećnika HDZ-a i HSS-a, Ernest Forjan s govornice je izjavio kako bi taj prijedlog možda i dobio oporbenu potporu da je učinjen na početku mandata:

Imamo dva konkretna pitanja: nigdje kroz navedeni prijedlog ne vidimo stvarne učinke ove reorganizacije – kolike će točno biti uštede i imena pročelnika. Ovakve i slične izmjene imali ste 2007., 2009., 2013. i 2014. Ovom izmjenom izgleda da se kadroviranjem bavite peti puta što navodi da sve do sad nije bilo bajno. Većinu imate pa će to proći, no ključno je pitanje želite li ovime nekoga kazniti ili nekoga nagraditi. Ako je to razlog, onda sami sebi dižite ruke. Bez konkretnih pokazatelja HDZ i HSS neće dići svoje ruke.

HDZ-ova Emina Kovačević zatražila je da se vijećnicima predoči cost-benefit analiza:

Prije dvije godine ste osnivali Upravni odjel za europske poslove koji će donijeti hrpu novca. To se pokazalo kao totalni promašaj. Možete li pokazati rezultate? Možete li se ugledati na Križevce koji su dobili 39 milijuna za tehnološki park? Reorganizacija Gradske uprave je samo zato jer želite provesti kadrovsku politiku, a nemamo stvarne financijske i organizacijske pokazatelje.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Odgovor na pitanje kako će novi sustav istovremeno biti učinkovitiji i jeftiniji zatražio je i HRAST-ov Ivica Suvalj, dok je HSS-ov Miljenko Flajs dodao:

Dvije su mi stvari nelogične: rekonstrukcija se pokreće krajem mandata, a cijelo vrijeme se govorilo da je sve super, da službe izvrsno funkcioniraju. Prva je nelogičnost termin, druga da se mijenja nešto što je izvrsno funkcioniralo. Kad dobijem odgovore na ta dva pitanja, možda ću razmisliti o svojoj odluci.

Na ta im je pitanja odgovorio zamjenik gradonačelnike Mišel Jakšić.

Jedina nam je želja da stvorimo operativniji, efikasniji, brži i bolji sustav. Svi to rade s vremena na vrijeme, čak i vlade – kao i ova. Jedino što mogu reći jest da jamčimo građanima da nitko nije kažnjen, da nitko ne dobiva otkaz. Javni natječaj će pokazati tko će biti nagrađen, ako se to tako može reći s obzirom na posao koji ih čeka. U prvom mahu se uštede neće moći vidjeti jer će neke osobe biti primljene na posao kako bi za godinu do godinu i pol dana zamijenile one koji odlaze u mirovinu, poput voditeljice računovodstva.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

HRAST-ov Suvalj upitao je zašto se reorganizira Upravni odjel za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša koji je, kako kaže, zaradio svoju plaću pa se to čini nelogičnim, na što mu je dogradonačelnik Jakšić kao primjer naveo legalizaciju čijim tempom provedbe nije bio zadovoljan ni Grad ni pročelnica Maja Ištvan Krapinec.

Preustroj Gradske uprave u konačnici je usvojen s 13 glasova ‘ZA’ – HDZ, HSS i HRAST bili su protiv.

zatvori