Utorak, 23. travnja 2024.

UBIUDR Podravke: ‘Kompanija sa srcem nema sluha za branitelje’

Pišu Nela Carek i Marko Posavec.

Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata djelatnika Podravke požalila se danas novinarima na Upravu kompanije, odnosno na duge i neuspjele pregovore vezane uz Braniteljski sporazum.

Udruga je spomenutim sporazumom tražila do pola milijuna kuna godišnje za potrebe liječenja i rehabilitacije branitelja te školovanje djece branitelja koji su u teškoj financijskoj situaciji, rečeno je na konferenciji za novinare. Liječenja i rehabilitacije poimence, doduše, u prijedlogu sporazuma koji su novinari dobili na uvid nema; umjesto toga traži se između 100 i 200 tisuća kuna godišnje za “provođenje aktivnosti Udruge na obilježavanju značajnih obljetnica i događaja povezanih s Domovinskim ratom”, uz “provođenje programa pomoći osobito socijalno ugroženim obiteljima branitelja, u visini jednakoj jednoj prosječnoj godišnjoj plaći zaposlenika poslodavca.” Iz UBIUDR-a Podravke naknadno su nam pojasnili kako su liječenje i rehabilitacija branitelja svakako među glavnim aktivnostima Udruge koje bi se kao pojedinačni slučajevi dogovarali s Upravom.

Podravka im je sporazum vratila bez stavaka u kojima se spominju novčani iznosi. Branitelji su potom smanjili traženi iznos na do 400 tisuća godišnje, a iako su nekoliko puta pokušali dogovoriti sastanak s Upravom kako bi na obostranu korist usuglasili revidirani sporazum te poslali dvije požurnice, odgovor nisu dobili.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Podravkini branitelji tako zaključuju da kompanija za njih nema sluha. Dopredsjednik Udruge, Zlatko Delimar:

S godinama je populacija branitelja sve starija. To su najvećim dijelom NKV i KV zaposlenici koji na radnim mjestima gdje se brzo, da tak’ velim, troše. Plus, još Domovinski rat koji je bio. Kompanija koja se naziva “sa srcem” nema sluha za naše minimalne, mizerne potrebe koje tražimo od njih.

Petar Kopornić. Snimio Marko Posavec.
Petar Kopornić. Snimio Marko Posavec.

U Podravki su zaposlena 963 branitelja od kojih, prema riječima predsjednika Udruge Petra Kopornića, barem njih dvadesetak-tridesetak treba liječenje. Njihovo liječenje trebalo bi biti i u interesu poslodavca, ističe predsjednik Kopornić.

To je u interesu i nas i kompanije da nam ljudi, branitelji, dožive svoje mirovine i da ne idu u invalidske mirovine i radno-zaštitne pogone. Da odrade svoj radni staž do kraja i da donekle budu zdravi.

Da Podravka već nekoliko godina zanemaruje svoje branitelje pokazuje im i nefunkcioniranje Zaklade “Uvijek sa srcem”. Podravkini branitelji tvrde da Zaklada, koja je osnovana da bi pomagala najugroženijim braniteljima, više od dvije godine nije radila ništa te da, nakon što je prošlog studenog istekao mandat članovima Upravnog odbora, Uprava nije imenovala novi.

Podravka: Nećemo o tome preko medija

Što o svemu misle u Podravki – ostaje u kompaniji. Iz Korporativnih komunikacija stigao nam je odgovor da Podravkina uobičajena pozitivna poslovna praksa nalaže da razgovore sa zainteresiranim stranama, kao što je i spomenuta Udruga, vodi isključivo unutar kompanije. S obzirom na navedeno, nisu u mogućnosti komentirati zadane zahtjeve niti mogućnosti koje se nude.

zatvori