Subota, 20. travnja 2024.

Evo kakvo nas vrijeme čeka do kraja tjedna

Izvor:Crometeo
Iza nas je prosječno najhladniji mjesec u godini, no ovaj nam siječanj nije donio mnogo zimskog vremena. Usprkos snježnim epizodama na njegovu početku i nešto hladnoće u narednim danima, prvi mjesec 2016. ipak će ostati zapamćen po sušnom i neuobičajeno toplom vremenu.

Novi tjedan, odnosno početak veljače, ne donosi zimu, no stabilnom vremenu nazire se kraj, piše Crometeo. Prvo će nas sredinom tjedna pohoditi kratka i brza promjena vremena koja će gorju donijeti snijeg, a početak nove promjene vremena vjerojatno će početi u nedjelju.

Utorak će, poput ponedjeljka, biti suh, djelomično sunčan i topao. Nebom će doduše ploviti nešto više oblaka, ali to će uglavnom biti ona bezopasna visoka naoblaka. Vjerojatno će glavno obilježje vremena biti južina, to jest slab do umjeren jugozapadni vjetar. Od jutra ćemo biti u plusu, a poslijepodne možda idemo i preko 15 Celzijevih stupnjeva – kao i u ponedjeljak. Južina i pad tlaka donose lošiju biometeorološku situaciju, što bi moglo zasmetati meteoropatima i kroničnim bolesnicima.

U srijedu nam, međutim, stiže promjena vremena i to u obliku hladne fronte koja sa sobom nosi jače naoblačenje s kišom, a lokalno i pljuskovima. Vjetar će naglo okrenuti na sjeveroistočni, možda već i prije podneva. Kako će se promjena razmahati tijekom dana, jutro i prvi dio prijepodneva vjerojatno će biti najtopliji dio srijede; temperatura navečer može pasti i do 3°C pa i niže. U gorju se očekuje i snijeg, dok će kod nas u nizinama to eventualno biti malo susnježice ili lepršanja bez stvaranja pokrivača.

Nešto oborina još može pasti i u četvrtak rano ujutro, no potom slijedi djelomično razvedravanje. Malo će i zahladjeti pa će se jutarnje temperature kretati oko nule, a najviše dnevne neće prelaziti nekih 7-8°C – u svakom slučaju ne preko 10.

No, sve do kraja tjedna zime nema na vidiku. Petak bi eventualno mogao početi s nešto magle i slabog mraza, a možda bude i poledice s obzirom na mokre kolnike. Tijekom dana suho i djelomično sunčano uz ugodne temperature oko 10 stupnjeva.

U subotu i nedjelju djelomično sunčano i još toplije. Jutarnja temperatura malo iznad nule, a dnevna bi se mogla popeti i na 15 Celzijevih stupnjeva. Kao da smo na početku travnja, a ne na početku veljače. Dodajmo da će zbog južine ponovno biti nešto lošija biometeorološka situacija. To može uzrokovati manje tegobe osjetljivijim osobama, meteoropatima i kroničnim bolesnicima. Moguća je slabija koncentracija, lošije raspoloženje, a tijekom pojedinih noći možda i malo slabiji san. Kroničnim bolesnicima mogu se pogoršati uobičajene zdravstvene tegobe.

Ipak ovo nije ništa zabrinjavajuće, tipična južina kao i svaka druga… A upravo ta južina bi mogla donijeti i novu kišu prema kraju nedjelje i tijekom ponedjeljka.

zatvori