Petak, 19. travnja 2024.

STIŽE FRONTA Doznajte kakvo nas vrijeme čeka ovoga tjedna

Nakon razmjerno obilne kiše prethodnih dana, ponedjeljak nam je napokon donio nešto sunca i više temperature. Dojam proljeća, međutim, kvari umjeren do pojačan jugozapadni vjetar, a kao i obično jaka južina predznak je nadolazeće promjene vremena. Tako će biti i ovoga tjedna.

Ponedjeljak će do kraja dana ostati pretežno ili djelomično sunčan te izrazito vjetrovit. Južina bi negdje tijekom noći trebala popustiti, pa sutradan ne očekujemo neke značajnije vjetrove, barem ne one atmosferske – za one druge svatko je osobno odgovoran.

No, u utorak će se naoblačiti, a tijekom dana postoji i mogućnost kiše i to možda u onom proljetnom, pljuskovitom obliku. Naime, parametri za konvektivne nestabilnosti – vertikalni razvoj oblaka koji donosi pljuskove i grmljavinu, ljeti i oluje – tijekom utorka su netipično visoki za veljaču, stoga nije isključeno da se ponegdje kod nas u kopnenom dijelu Hrvatske začuje i prva ovogodišnja grmljavina. Doduše, šanse za to najveće su južnije od nas, nad Posavinom i zapadnom Slavonijom. Još uvijek će biti iznadprosječno toplo, do 15 ili više stupnjeva.

Nešto obilniju kišu možemo očekivati potkraj utorka, u večernjim satima i u noći na srijedu, a negdje u to vrijeme ili najkasnije u srijedu ujutro sa sjevera će nam stići frontalni poremećaj te donijeti jače naoblačenje, još kiše i prolazno jake udare sjevernog vjetra. To će pogoršanje biti kratkoga vijeka pa će sjeverac do kraja srijede oslabjeti i utihnuti, a već poslijepodne moguća su i sunčana razdoblja. Bit će i malo svježije, ali, ono, ne baš hladno.

Situacija u četvrtak još nije baš sasvim jasna; dio prognostičkih modela ukazuje na to da će biti djelomično sunčano i suho, dok drugi idu prema oblačnom i kišnom danu. Izračuni vjerojatno ovise o položaju atmosferskih sustava nakon prolaska ove fronte s utorka na srijedu, pa će s približavanjem datuma stvari postati jasnije.

Bilo kako bilo, do daljnjega nas čeka promjenjivo i nestabilno vrijeme s nešto sunca, nešto oblaka te tu i tamo malo kiše ili pljuskova. No, i dalje će biti iznadprosječno toplo; neke zime nema na vidiku (jutarnji minusi, ako ih bude, ne računaju se kao “zima”). S obzirom na to da nam je pred vratima ožujak koji se u klimatologiji smatra prvim proljetnim mjesecom, nekoj oštrijoj zimskoj epizodi sve se manje možemo nadati. Prognostičari ponekad kažu da to ništa ne znači i da zima još može stisnuti tijekom ožujka i travnja (sjetimo se tri marčane bure), no općenita sinoptička situacija u posljednje vrijeme baš i ne ide u tom smjeru. Kako bi rekli neki Crometeovci, “krepana mačka ne može ošinuti repom”.

zatvori